Mamele care revin din concediu aduc un aport esential pentru dezvoltarea economica, cat si la nivelul fiecarei companii, motiv pentru care angajatorii au tot interesul sa le determine sa se intoarca cat mai curand din concediul maternal.
".Avand in vedere ca autoritatile sunt de acord cu faptul ca o participare in numar mai mare a femeilor la forta de munca este vitala pentru sustinerea dezvoltarii, avalansa de femei profesioniste care descopera in continuare ca sarcina cresterii unui copil le forteaza sa ramana fara serviciu dupa maternitate trebuie oprita", se arata intr-un comunicat al Regus, unul din cei mai important furnizori de spatii de birouri flexibile, companie care a realizat recent un sondaj pe aceasta tema.

Repondentii au declarat ca angajarea mamelor care revin din concediu ajuta la imbunatatirea productivitatii, lucru posibil prin scaderea costurilor de instruire si angajare.

Potrivit studiilor anterioare realizate de Regus, 56% dintre companii, la nivel global, apreciaza mamele care revin din concediu cu norma partiala, deoarece acestea au de oferit aptitudini si o experienta greu de gasit pe piata curenta.

De asemenea, 72% considera ca organizatiile care nu iau in calcul posturi part-time pentru mamele care revin din concediu pierd o parte semnificativa din forta de munca disponibila.

La nivel global, sporirea zilelor de concediu a fost cea mai putin populara masura aleasa de repondenti ca fiind esentiala pentru a ajuta femeile sa revina la serviciu dupa maternitate, evidentiind ca schimbarile radicale in practicile de lucru sunt mult mai necesare decat zilele suplimentare de odihna.
Iata care sunt masurile esentiale pentru a incuraja femeile sa revina la serviciu dupa maternitate, potrivit raspunsurilor acordate de angajatii romani:

o Ore de lucru flexibile (93%)
o Facilitati pentru crese in apropiere (93%)
o Optiunea de a lucra in apropierea casei (88%)
o Optiunea de a alege videoconferintele si nu deplasarile, cel putin pentru o perioada (82%)
o Impartirea postului (58%)


In plus, potrivit sondajului, 73% dintre repondenti considera ca mai multe zile de concediu sunt solutia pentru a avea mai multe mame care revin la serviciu.

In acelasi timp, 54% considera ca angajarea mamelor care revin din concediu poate imbunatati productivitatea.

„Exista motive puternice pentru o includere in forta de munca a unui numar mai mare de mame care revin din concediu: cresterea PIB-ului, dezvoltarea sustenabila, utilizarea abilitatilor si lupta impotriva saraciei - sunt doar cateva dintre beneficii. Chiar si la nivel de companie, beneficiile reintegrarii femeilor dupa maternitate sunt numeroase: accesul la angajati instruiti, mai putine fluctuatii ale fortei de munca si chiar productivitate crescuta, asa cum indica acest sondaj. Cu toate acestea, forta de munca pierde angajati capabili, instruiti, cu calificari importante, deoarece femeile considera ca sarcina cresterii unui copil nu poate fi reconciliata cu viata profesionala”, a declarat Ramona Iacob, Regus market team leader.

Pentru realizarea sondajului au fost chestionati angajati din peste 26.000 de companii participante, din peste 90 de tari, in ianuarie 2013. Repondentii au fost intrebati ce masuri considera ca sunt esentiale pentru incurajarea mamelor care revin din concediu pe piata fortei de munca precum si ce alte opinii generale au in legatura cu mamele care revin din concediu la serviciu.






Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri