Producatorii de vinuri spumoase si spumante sunt nemultumiti de majorarea accizelor pentru acest tip de bauturi, de la 1 aprilie, desi fostul Executiv se angajase sa elimine taxa, la inceputul acestui an. "Este o dovada de inconsecventa in aplicarea politicii fiscale. Vor sa acopere anumite gauri la buget cu bani de la firme", a declarat agentiei Mediafax directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe. Executivul a aprobat, saptamana trecuta, unele modificari la Codul Fiscal, printre care se numara si majorarea accizelor la vinuri spumoase si spumante de la 30 euro pe hectolitru la 34,05 euro pe hectolitru, de la 1 aprilie. Vinurile linistite au ramas neaccizate. Gheorghe a precizat ca reprezentantii patronatului au solicitat in luna ianuarie Ministerului Finantelor Publice eliminarea accizei, asa cum institutia promisese in urma cu doi ani.

"Pentru 2005 ne asteptam la acciza zero, asa cum se intampla in toate tarile producatoare", a afirmat Gheorghe. La randul sau, presedintele PNVV, Valeriu Cotea, a spus ca, desi majorarea nu este semnificativa, producatorii sunt nemultumiti de nerespectarea angajamentelor oficiale. In plus, este afectata activitatea companiilor, care si-au stabilit deja bugetele de venituri si cheltuieli pentru acest an. Productia interna de vinuri spumante si spumoase s-a ridicat, anul trecut, la circa 3,6 milioane de sticle, ceea ce reprezinta un nivel apropiat de cel inregistrat in 2003. Principalii competitori pe piata interna sunt firmele Karom Drinks, Astese Production Bucuresti (producatorul marcii Angelli), Veritas Panciu si Jidvei.