Fondul de private equity Abris Capital Partners, condus in Romania de Cezar Scarlat (foto), a cumparat un pachet majoritar din grupul de companii Pehart, un business cu o cifra de afaceri de 114 milioane de euro si cu un EBITDA de 14 milioane de euro care activeaza in piata de hartie tissue.

Tranzactia este conditionata de aprobarea Consiliului Concurentei, iar valoarea intelegerii nu a fost dezvaluita de cele doua parti implicate in deal. Potrivit unor informatii din piata, evaluarea companiei pe baza unui multiplu de EBITDA depaseste suma de 100 milioane de euro, ceea ce face din aceasta preluare tranzactia anului realizata in Romania de catre un investitor de private equity. Deal-ul prin care Abris Capital Partners a cumparat Pehart poate fi depasit, insa, ca marime de o asteptata tranzactie in piata serviciilor medicale: exit-ul Advent International din cadrul operatorului de servicii medicale Regina Maria.

Infiintat Ioan Tecar, grupul de companii Pehart detine trei fabrici ce produc hartie tissue si produse igienico-sanitare (hartie igienica, prosoape de bucatarie si servetele) sub marcile proprii, Pufina si Alint, dar si sub marcile private ale diversilor retaileri. In urma investitiei Abris si a ajutorului de stat, cea de-a patra fabrica va fi pusa in functiune pana la finele acestui an si va duce capacitatea de hartie tissue sub forma de role jumbo la 100 de mii de tone. Compania exporta majoritatea productiei catre clienti din Europa Centrala si de Sud-Est.

Ca parte a tranzactiei, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BER”), in momentul de fata actionar al Pehart Te (una dintre cele patru companii ale grupului) isi va vinde participatia. In 2009, BERD a devenit actionar al Pehart Tec SA investind pentru a sustine strategia de crestere a productiei de hartie tissue si a oferi o alternativa la importuri.

Ioan Tecar va ramane la conducerea companiei, ca presedinte al grupului Pehart si se asteapta ca impreuna cu noul partener sa consolideze pozitia companiilor pe piata.

“Am facut aceste investitii cu obiectivul de a duce afacerea de hartie la un nou nivel de dezvoltare. Prin punerea in functiune a celei de-a patra fabrici de hartie tissue si produse igienico-sanitare, vom atinge o capacitate de productie hartie tissue de peste 100 mii tone, realizand astfel ceea ce ne-am propus de la bun inceput, sa devenim un lider in regiune. Pe aceasta cale, doresc sa multumesc si sa imi exprim recunostinta fata de sprijinul acordat de BERD pe parcursul celor 6 ani de parteneriat pentru dezvoltarea si modernizarea Pehart Tec SA; ca urmare a acestei colaborari, am reusit sa facem din brandul Pufina unul din cele mai puternice branduri din piata”, spune Ioan Tecar (foto).

Fondul Abris Capital Partners are in prezent sub administrare aproape 900 de milioane de euro, planurile de investitii fiind concentrate in Europa Centrala si de Est, cu preponderenta in Polonia si Romania.

Urmareste in emisiunea WALL-STREET 360 ce declara Cezar Scarlat, partner Abris Capital Partners despre intreprinzatorii romani: Antreprenorul este un erou modern. Este o persoana creativa si dezorganizata, asemenea unui artist.

“Noi consideram ca noua compania are avantaje competitive semnificative si oportunitatea unica de a beneficia de cresterea rapida a sectorului de retail din Romania si din regiune. Investitia noastra in grupul Pehart, unde domnul Tecar continua sa fie un actionar semnificativ, este o etapa importanta in realizarea obiectivului nostru de a ne consolida pozitia ca cel mai important fond de investitii din Romania si din regiune”, afirma Cezar Scarlat, Partener, Abris Capital Partners Romania.

Un business cu o istorie de peste 130 de ani in fabricarea hartiei

Chiar daca Pehart Tec (Petresti, jud. Alba) este o companie al carei certificat de nastere a fost semnat in mai 2005, societatea are in spate o istorie de peste 130 de ani in fabricarea hartiei.

Astfel, fabrica de papirus din Petresti a fost semnalata pentru prima data de Simion Barnutiu in revista “Transilvania”, la 1873. In articol se precizeaza insa faptul ca inca din 1837 intrasera in functiune intreprinderile mecanice de hartie in foi de la San Petru langa Sas Sebes si Zarnesti.

Istoricul Hans Schopp afirma la randul sau (in 1912, la Sibiu) ca fabrica din Petresti a fost construita in 1854, distrusa de un incendiu doi ani mai tarziu si rezidita intre 1856 – 1858.

Pana in 1870, Ardealul nu dispunea decat de “mori de hartie” actionate prin forta apei, unde prelucrau zdrente de in si canepa. Trecand in proprietatea unei firme din Viena, fabrica de la Petresti a fost reutilata dupa 1873, capacitatea de productie ajungand la 3.500 tone.

In urma unor investitii, in perioada 1900 – 1921 intreprinderea ajunge una dintre cele mai mari fabrici din tara.

O data cu infiintarea Societatii Anonime Romane “Petrifalau” in 1921, au fost create conditii pentru majorarea productiei anuale si pentru diversificarea sortimentelor curente: hartie velina, semivelina, de scris si de tipar, de ambalaj. In plus, in anii urmatori s-a reusit producerea de sortimente de hartie care pana atunci se procurau doar din import: hartie pentru tigarete, carbon indigo, hartie matase si hartie tissue.

Insa, in anul 2005 societatea a ajuns in pragul falimentului, fiind obligata sa vanda activele. Astfel, a fost infiintata Pehart Tec, societate care face parte din grupul de firme MG Tec Grup Dej, ce cuprinde 14 companii cu activitati preponderent in domeniul materialelor de constructii.

In prezent, Pehart Tec produce, sub brandul Pufina, hartie tissue jumbo role, hartie igienica, prosoape de bucatarie, servetele, suporturi alveolare, hartie igienica din maculatura, cofraje pentru oua, produse finite de maculatura.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri