Consiliul Concurentei a autorizat ajutorul de stat in valoare de 3.358.996 mii lei, acordat Termoelectrica - societate de stat amenintata de faliment - \"pentru realizarea in conditii de siguranta si continuitate a serviciilor de interes economic general\", informeaza un comunicat al institutiei.
Ministerul Economiei si Comertului a notificat un ajutor de stat pentru Termoelectrica, de 3.687.619 mii lei, dar, potrivit comunicatului, Consiliul Concurentei a decis ca nivelul ajutorului de stat necesar compensarii costurilor aferente serviciilor publice de producere si furnizare a energiei termice si, respectiv electrice, se ridica la 3.358.996 mii lei (circa 1 miliard euro). Ulterior, MEC a actualizat notificarea.

Pentru a salva societatea de la faliment, MEC, actionarul majoritar al Termoelectrica, a transmis, la inceputul lunii mai, la Consiliul Concurentei o notificare in vederea autorizarii stergerii datoriilor bugetare ale companiei.

Termoelectrica se afla intr-o situatie financiara dezastruoasa, din cauza datoriilor acumulate in timp, care au ajuns la ora actuala la circa 1,2 miliarde de euro, anunta NewsIn. Din aceasta suma, 800 de milioane de euro sunt datorii acumulate la stat, diferenta reprezentand-o datoriile comerciale, adica imprumuturile contractate de companie pentru achizitia de combustibili.

La inceputul lunii august, seres anunta ca oficialii Comisiei Europene si-au dat acordul de principiu pentru ca Termoelectrica sa beneficieze de stergerea datoriilor istorice, dar ca decizia finala apartine autoritatii de concurenta de la noi din tara.

Ministerul Finantelor Publice a avizat negativ, potrivit declaratiilor secretarului de stat, Catalin Doica, stergerea datoriilor Termoelectrica, pana la pronuntarea deciziei Concurentei.

Raportul Comisiei Europene din septembrie a criticat guvernul de la Bucuresti pentru reluarea practicii de a anula datoriile companiilor de stat catre buget, luand decizia de a sterge debitele unui mare furnizor de energie, fara a prezenta un plan de restructurare convingator.

Ulterior, ministrul seres a declarat ca nu este necesar un acord explicit al Comisiei Europene pe aceasta tema, ci numai al Consiliului Concurentei.

In urma cu doua saptamani, guvernul a aprobat o alta hotarare prin care suspenda executarea silita demarata de Fisc asupra datoriilor bugetare Termoelectrica. Fiscul a intentionat sa treaca la executarea silita a societatii, prin decontare bancara si a creantelor de la terti. Aceasta procedura duce la imposibilitatea efectuarii de plati catre furnizori. Potrivit Executivului, oprirea activitatii de productie a Termoelectrica, ca urmare a executarii silite, ar avea efecte grave in asigurarea energiei termice pentru populatie, pe perioada iernii.

Dificultatile Termoelectrica au dus la demisiile, directorului general si directorului economic ai societatii Termoelectrica, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce seres a spus ca este nemultumit de lipsa de initiativa a acestora in prezentarea unui program de restructurare a companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri