Grupul petrolier american Chevron a ajuns la un acord pentru preluarea rivalului Hess Corp, într-o tranzacţie de tip schimb de acţiuni evaluată la 53 de miliarde de dolari. Aceasta este a doua mare fuziune în sectorul petrolier american, după ce la începutul lunii Exxon Mobil a oferit 60 de miliarde de dolari pentru Pioneer Natural Resources, scrie Agerpres.

Tranzacţia creşte concurenţa între Chevron, al doilea mare producător american de petrol şi gaze, şi liderul Exxon Mobil, punând cei doi giganţi în concurenţă directă pentru dezvoltarea zăcămintelor din Guyana. De asemenea, tranzacţia confirmă planurile Chevron de a continua să îşi majoreze investiţiile în combustibili fosili, în contextul în care cererea de petrol rămâne una puternică iar marii producători recurg la achiziţii pentru a-şi reface rezervele.

Chevron a oferit luni 1,025 acţiuni proprii pentru fiecare acţiune Hess, adică un preţ de 171 de dolari pentru fiecare acţiune Hess, ceea ce înseamnă o primă de 4,9% faţă de ultima cotaţie a titlurilor Hess. Valoarea totală a tranzacţiei, incluzând şi datoriile, este de 60 de miliarde de dolari (incluzând datoriile).

Guyana a devenit un mare producător de petrol după descoperirile importante din ultimii ani, devenind unul din cei mai proeminenţi producători din America Latină, fiind depăşită doar de Brazilia şi Mexic. Exxon, Hess şi grupul chinez CNOOC sunt singurii producători de petrol care activează în Guyana iar proiectele lor combinate ar urma să ajungă la o producţie de 1,2 milioane barili pe zi în 2027.

Chevron a mai informat că după finalizarea fuziunii cu Hess, lucru care ar urma să se întâmple în prima jumătate a lui 2024, intenţionează să majoreze programul de răscumpărări de acţiuni cu 2,5 miliarde de dolari, pentru a ajunge la 20 de miliarde de dolari, o dovadă a încrederii sale în continuarea creşterii preţului petrolului şi a capacităţii sale de a genera numerar.

Anul trecut, Chevron a realizat un profit net record de 35,5 miliarde de dolari în timp ce Hess a încheiat anul 2022 cu un profit net de 2,2 miliarde de dolari.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri