Ministrii Finantelor din Franta, Italia, Spania si Germania solicita, intr-o scrisoare comuna catre presedintia estoniana a Uniunii Europene, ca marile corporatii din domeniul internetului sa fie taxate in functie de venituri si nu de profituri. "Nu mai trebuie sa acceptam ca aceste companii sa faca afaceri Europa in timp ce platesc sume minime de bani sub forma de taxe catre trezoreriile noastre”, spun ei.

Nu numai in Romania exista ideea introducerii unei taxe pe cifra de afaceri. Tari importante din UE considera ca pentru segmentul industriei digitale taxarea ar trebui sa nu se faca in functie de profituri, ci de venituri. Cauza este aceeasi: multinationalele nu isi declara integral castigurile reale, potrivit News.ro.

Ministrul francez de Finante Bruno Le Maire, cel al Germaniei Wolfgang Schaeuble, seful finantelor italiene Carlo Padoian si cel din Spania, Luis de Guindos, au adresat o scrisoare comuna presedintiei estoniene a UE ca multinationalele din domeniul digital, precum Amazon si Google, sa fie taxate nu in functie de profituri, care sunt foarte mici, ci de veniturile realizate. Ei spun ca tinta trebuie sa fie ca taxele sa reflecte cat castiga cu adevarat aceste companii.

Solutia lor este o asa-zisa "taxa de egalizare” pe cifra de afaceri care sa aduca nivelul de taxare mai aproape de nivelul la care compania castiga din activitatea propriu-zisa in respectivele tari. "Nu mai trebuie sa acceptam ca aceste companii sa faca afaceri Europa in timp ce platesc sume minime de bani sub forma de taxe catre trezoreriile noastre”, spune scrisoarea celor oatru ministri de Finante, preluata de Reuters.

In prezent, multe dintre nationalele din domeniul digital isi stabilesc o rezidenta unica pentru UE intr-o tara cu un nivel de taxare mai coborat precum Irlanda si isi centralizeaza acolo castigurile rezultate din activitatea prestata pentru clienti din diverse tari membre. Aceasta afecteaza statele mari, iar Franta este principalul promotor al initiativei. Intr-o intalnire care se va desfasura la Tallin in zilele de 15-16 septembrie, cei patru ministri de Finante vor prezenta propunerea si altor omologi din tarile europene.

Sursa foto: BestStockFoto / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri