Grupul german RWE urmareste sa achizitioneze, pe piata din Romania, cel putin doua distributii de electricitate si minimum doua complexuri energetice, au declarat, citati de NewsIn, reprezentantii companiei.
"Ne dorim cel putin doua distributii de electricitate, ca sa fim o marca ce poate fi recunoscuta pe piata romaneasca", a declarat senior managerul RWE pentru achizitii in Europa de Est, Klaus Buhl.

Acesta a adaugat ca RWE ar putea prelua toate cele trei distributii aflate in proprietatea statului, daca acestea vor fi vandute la preturi rezonabile. Potrivit lui Buhl, "pretul pentru Electrica Muntenia Sud nu a fost unul rezonabil".

La randul sau, managerul de proiect pentru productia de electricitate din Romania, Henning Joswig, a spus ca RWE este interesata de privatizarea tutror celor trei complexuri energetice si ca poate sa le preia pe toate trei, dar, in strategia grupului, este prevazuta "preluarea a cel putin doua dintre ele".

Joswig a mai aratat ca RWE a avut discutii cu AVAS si cu Ministerul Economiei, in cadrul carora si-a aratat interesul pentru companiile din piata de energie din Romania, iar autoritatile au raspuns ca decizia privatizarii acestora va fi una politica.

Reprezentantul RWE a precizat ca grupul german este interesat sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si deja s-a precalificat in acest proces, dar si la constructia hidrocentralei de acumulare si pompaj Tarnita-Lapustesti. "Pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, vrem sa avem cat mai multe actiuni posibile in compania de proiect", a subliniat Joswig. Potrivit acestuia, energia electrica pe care ar urma sa o primeasca de la Cernavoda va fi destinata pietei interne a Romaniei.

RWE are ca scop principal preluarea unui producator de energie si nu o investitie greenfield in acest sector, dar, in acelasi timp, reprezentantii grupului au aratat ca sunt interesati de proiecte de generare de electricitate din surse regenerabile.

in ceea ce priveste piata de gaze, grupul RWE este interesat sa participe la privatizarea Transgaz si Romgaz. Reprezentantii grupului au spus ca, daca statul va scoate vreodata la privatizare Transgaz, RWE va participa la aceasta licitatie, si ca Romgaz este foarte interesanta pentru RWE, dar, in acest moment, discutiile despre o eventuale preluare a sa sunt teoretice, pentru ca nu este de vanzare.

Responsabilul RWE a mai aratat ca grupul nu intentioneaza sa investeasca intr-un proiect de inmagazinare a gazelor, in prezent, intrucat nu vede ratiunea alocarii unei sume de bani atunci cand compania nu este si distribuitor de gaze.

Profitul operational al grupului energetic RWE a fost, in primul trimestru din 2007, de 3,2 miliarde de euro, in crestere cu 29% fata de perioada similara a anului trecut. Grupul are o pozitie puternica in Europa Centrala si de Est, fiind prezent in Cehia, Ungaria, Slovacia, Polonia si Croatia. RWE Energy este divizia de distributie a RWE Grup in Europa Continentala si se ocupa de distributia de electricitate, gaze naturale, apa si servicii conexe in 12 regiuni, din care sase sunt in afara Germaniei. impreuna cu filialele si afiliatii sai, RWE Energy aprovizioneaza cu energie 15,8 milioane de clienti si cu gaze naturale - 7,7 milioane de clienti.

Anul trecut, RWE Energy a avut venituri totale de 28,1 miliarde de euro, fiind una dintre cele mai mari companii de utilitati din Europa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri