Danone Romania, filiala locala a companiei franceze, a retras un lot de iaurturi cu fructe de pe piata care contine guma de guar ce ar putea fi contaminata cu dioxina, o toxina cancerigena
Compania Danone a confirmat, miercuri, ca utilizeaza preparatele de fructe continand guar, considerat de autoritati ca fiind nociv pentru sanatatea consumatorilor, insa precizeaza ca toate produsele realizate, implicit iaurturile cu fructe, nu prezinta riscuri pentru populatie.

"Danone nu utilizeaza in mod direct guma de guar. Aceasta este ingredient al unor preparate de fructe fabricate in Cehia si utilizate in unele iaurturi cu fructe. In iaurt, guarul se regaseste in cantitati foarte mici (0,02 g intr-un pahar de 125 g)", se precizeaza in comunicatul trimis de companie.

In acord cu recomandarile Comisiei Europene, imediat ce alerta europeana a fost lansata in data de 14 august, Danone a luat masuri pentru oprirea utilizarii preparatelor de fructe continand guar suspect si pentru analiza in laboratorul european acreditat mai multe loturi de produse.

"Firma Danone a luat si continua sa aplice toate masurile necesare pentru a garanta siguranta si calitatea produselor sale si toate produsele de pe piata sunt conforme cu legislatia si nu prezinta nici un risc pentru consumatori", informeaza compania.

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a informat, miercuri ca a dispus retragerea de pe piata a unor loturi de iaurturi cu fructe, ca urmare a unor suspiciuni privind contaminarea produselor cu dioxina. Reprezentantii ANSVSA au refuzat sa prezinte informatii privind producatorul sau cantitatea de iaurturi retrasa de pe piata, spunand ca aceste informatii sunt confidentiale. Cotidianul "Evenimentul Zilei" a publicat, miercuri, un material potrivit caruia loturile apartin societatii Dadone iar "iaurturile ar putea contine dioxina, substanta nociva pentru sanatatea consumatorului".

Guma de guar este un preparat natural, obtinut dintr-o tufa de fasole indiana care se cultiva in India, Pakistan, sudul Statelor Unite, utilizat in industria alimentara ca aditiv cu functii de agent de ingrosare, stabilizator si emulgator pentru diverse produse.

Producatorul de lactate Danone detine in Romania peste 50% din piata iaurturilor pe fiecare sortiment, iar in ultimii cinci ani a investit in total aproximativ 40 - 50 milioane euro in tara, a declarat, citat de NewsIn, presedintele patronatului din industria laptelui, Valeriu Steriu.

Danone este al doilea mare producator de produse lactate din Romania, dupa Friesland, a adaugat Steriu. Danone nu a dezvaluit informatii despre cota de piata si investitiile din Romania.

Danone (PDPA) Productie si Distributie de Produse Alimentare SRL a incheiat anul trecut cu afaceri de 307,6 milioane lei si un profit net de 38,21 milioane lei, conform datelor Ministerului Finantelor. Numarul mediu de angajati a fost anul trecut de 628. Fata de 2005, cifra de afaceri a companiei a urcat cu 21%, iar profitul net a avansat cu aproape 30%.

In 1997, compania a importat si distribuit, pentru prima oara, produsele sale pe piata romaneasca, iar un an mai tarziu a investit intr-o fabrica de prelucrare a laptelui din Bucuresti.

Marcile companiei Danone sunt Actimel, Activia, Nutriday, Delicios, Frutisima, Danonino, Danette, Casa Buna, Cremoso, dar si gama traditionala Danone, smantana si lapte.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri