Compania Gaz de France este interesatã sã investeascã in proiectele conductelor de gaze naturale care vor permite interconectarea Romaniei cu Ungaria si Bulgaria, Arad-Szeged, respectiv Giurgiu-Ruse, a declarat, miercuri, vicepresedintele pentru divizia internationalã a Gaz de France.
"Suntem interesati sã investim in astfel de conducte intrucat vrem optimizarea portofoliului de clienti. Avem 800.000 de clienti doar in Ungaria si, dacã am realiza aceste interconexiuni, am putea optimiza fluxurile. Am demarat deja discutii in acest sens", a spus vicepresedintele pentru divizia internationalã a Gaz de France, Jean-Francois Carriere, refuzand sã precizeze care este suma pe care compania este dispusã sã o investeascã in aceste proiecte.

Acesta a precizat cã Gaz de France este interesat sã colaboreze cu companii energetice din Romania din sectorul termo si hidroelectric. "Ne-am manifestat interesul pentru privatizarea termocentralei Galati, unde fiecare candidat va propune o solutie, astfel cã nu o putem face publicã pe a noastrã", a adãugat oficialul Gaz de France.

Acesta a arãtat cã Gaz de France detine 12% din capacitatea de stocare a gazelor naturale din Romania si urmãreste sã detinã 25% din capacitatea totalã panã in 2012. Capacitatea totalã de stocare a gazelor din Romania ar trebui sã creascã panã la 5 miliarde de metri cubi panã in 2012, a mai spus Carriere.

In documentul strategiei energetice a Romaniei, adoptat de Guvern la inceputul lunii septembrie, se aratã necesitatea dezvoltãrii capacitãtilor de interconexiune cu retelele de gaze naturale din Bulgaria, Ungaria, Ucraina si Republica Moldova. Astfel, conducta de interconectare intre Romania si Bulgaria Giurgiu-Ruse va avea opt kilometri, va necesita o investitie de 3,4 milioane de lei si va fi realizatã in 2008.

Conducta de transport gaze Nãdlac-Arad va avea 27 de kilometri si va fi finalizatã in 2008, dupã o investiþie de 35 milioane de lei. Conducta de interconectare intre Romania si Ucraina Cernãuti-Siret va avea o lungime de 41 kilometri, va necesita investitii de 36,2 milioane lei si va fi finalizatã tot anul viitor. De asemenea, se doreste interconectarea cu Moldova, pe traseul Drochia-Ungheni-Iasi. In ceea ce priveste proiectul de interconectare in domeniul gazelor naturale Arad-Szeged, reprezentantii MOL au declarat, la mijlocul acestei veri, cã panã la finele anului 2007 va fi datã ultima semnãturã pentru constructia acestei conducte.

Totodatã, Termoelectrica urmãreste infiintarea unei societãti mixte, impreunã cu un investitor, pentru realizarea de noi grupuri de producere a energiei in cadrul termocentralei Galati. Pentru acest proiect si-au manifestat interesul companiile Edison (Italia), Electrabel (Belgia), Enel (Italia), CEZ (Cehia), AES Corporation (SUA) si Gaz de France.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri