Procurorul General al României Alex Florența a anunțat ce au descoperit anchetatorii după primele investigații în cazul tragediei de la Crevedia. Florența a explicat că explozia a fost declanșată din cauza unui șofer care a vrut să mute gaz cu un furtun într-o cisternă goală.

Potrivit Procurorului General, societatea are 25 de puncte de lucru în toată ţara, unul dintre ele în Crevedia, unde era şi un sediu de birouri, dar care şi-a pierdut autorizaţia ISU în 2020 şi s-a solicitat închiderea acestuia.

Ieri, la firma din Crevedia erau patru angajaţi de origine nepaleză, care în acte erau angajaţi la alte puncte de lucru. În zonă au fost aduse trei autocisterne, una plină cu gaz, care a fost parcată în curte. Şoferul a spus că avea probleme la maşină, o roată blocată. Voia să transfere gazul în altă cisternă şi împreună cu celălalt şofer au montat un furtun de livrare, în condiţii care nu sunt pe deplin elucidate, a explicat Procurorul General.

La acel moment, sub cisternă a apărut o sursă de foc. Cei doi şoferi i-au scos pe cei patru nepalezi din sediu să îi ajute şi să oprească traficul, iar ei au încercat să stingă incendiul. Atunci a avut prima explozie. Procurorul General a adăugat că dosarul urmăreşte infracţiunea de distrugere din culpă iar ancheta este derulată de specialişti de la Investigaţii Criminale şi Infracţiuni Economice.

În acelaşi timp, sunt audiaţi martori la IGPR şi au loc percheziţii domiciliare, inclusiv la Primăria Crevedia, la punctele de lucru ale societăţii din Bucureşti şi la reşedinţele celor doi acţionari ai firmei. 0 seconds of 17 minutes, 40 secondsVolume 90%

După închiderea punctului de lucru, curtea aferentă a fost declarată de societate ca reprezentând exclusiv o zonă de parcare a autocisternelor societății, care veneau din cursă și pentru a permite unor șoferi să înnopteze peste noapte.

Din investigațiile făcute până în prezent, reiese că, în incinta punctului de lucru al societății, se obișnuia, în anumite situații, ca angajații societății să efectueze, chiar și după închiderea punctului de lucru pentru neregulile constatate anterior, diferite operațiuni de transfer a GPL dintr-o cisternă în alta sau în alte dispozitive.

În condiții care nu sunt pe deplin elucidate, pentru că cercetarea nu este finalizată, sub cisterna care era alimentată, încărcat gazul, a apărut o sursă de foc.

Dosarul de urmărire penală urmărește infracțiunea de distrugere din culpă, având ca urmare un desastru, un dezastru înțelegându-se în accepțiunea Codului penal inclusiv situația când un astfel de eveniment are ca urmare moartea sau vătămarea a două sau mai multe persoane.

Procurorul General a mai spus că până în acest moment nimeni nu are calitatea de suspect. Acesta a mai spus că din datele existente și măsurători ar putea fi încă emisii de gaz de la una dintre cisternele aflate în incintă. Perimetrul a fost securizat, iar până când specialiștii de la ISU nu vor constata că este înlăturat orice pericol de intervenție s-a decis să nu se riște viața oamenilor din echipă.

Cercetarea la fața locului se derulează în perimetrul de siguranță, iar locul va fi asigurat peste noapte, până la momentul dispariției oricărei stări de pericol, să nu existe pericol pentru echipa care trebuie să facă cercetare.

Astăzi au fost mai mulți martori cu potențial probatoriu, fiind audiate mai multe persoane la IGPR și urmând să fie audiați și alți martori. Sunt în derulare mai multe percheziții domiciliare la Primăria Crevedia, la unul dintre punctele de lucru ale societății și la reședințele de fapt ale celor doi administratori ai societății. Scopul principal al perchezițiilor este de a identifica eventuale înscrisuri și documente pentru derularea anchetei, precum și diferite medii de stocare care ar putea deține probatoriu pentru derularea viitoare a anchetei.

Principalele obiective ale anchetei sunt: stabilirea activităților derulate de societate prin intermediul punctului de lucru din Crevedia, ulterior declarării închiderii punctului, din perspectiva indiciilor privind derularea activităților neconforme. Apoi, verificarea modului în care s-a autorizat punctul de lucru, iar ulterior anulării autorizației și închiderii formale a punctului de lucru, modul în care s-au realizat controale de către instituțiile abilitate. În ceea ce privește persoanele decedate, acestea se aflau în casa de vis-a-vis de stradă.

Sursa foto: ISU

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri