Actuala criza financiara ii afecteaza in special pe cei care isi dezvolta afacerile cu ajutorul creditelor, in timp ce Zentiva nu are probleme din punctul de vedere al lichiditatilor, avand posibilitatea de a-si finanteze investitiile cash flow, a declarat Dragos Damian (foto), directorul general al Zentiva SA.
Chiar daca Zentiva nu este afectata in mod direct de problema creditelor, producatorul de medicamente recunoaste ca poate fi afectat indirect, adica prin partenerii cu care colaboreaza.

”Atat industria farmaceutica, in general, cat si Zentiva, in special, fac parte dintr-un conglomerat si nu pot ramane imune la actualul context economic. Chiar daca nu suntem afectati in mod direct de aceasta criza, pe viitor putem fi afectati prin prisma partenerilor nostri: daca acestia vor avea probleme, ne vor intarzia si pe noi, si astfel vom avea de suferit”, explica Damian contextul in care Zentiva ar putea suferi de pe urma crizei financiare globale.

Producatorul farmaceutic nu are in plan nici eventuale restructurari sau reduceri de personal, solutie la care au recurs multe companii pe timp de criza. “Nu am facut si nici nu avem in plan eventuale disponibilizari, ci tintim doar optimizarea si eficientizare fortei de munca”, adauga reprezentantul Zentiva.

Daca criza nu pare a fi un pericol asa de mare pentru atingerea tintelor, o problema mult mai importanta este evolutia cursului valutar. “Atat pe plan local, cat si la nivel de grup suntem foarte afectati de fluctuatiile cursului valutar: 75% din medicamentele din piata provin din zona EUR/CHF (euro/franci elvetieni), deci importatorii vor avea pierderi semnificative ale marjei de profit fata de anii precedenti”, considera Damian.

Conform acestuia, atunci cand a facut bugetul pentru 2008, Zentiva a luat in calcul un curs de 3,29 lei/euro. “Sumele de plata aferente contractelor incheiate in euro si platibile in lei la cursul zilei sunt afectate constant de evolutiile valutare in contextul in care noi am luat in calcul pentru bugetul 2008 un curs de 3,29 lei/euro. In plus, preturile la medicamentele cu prescriptie sunt inghetate de autoritati din iunie 2007 la 3,3 lei/euro”, mai declara reprezentantul companiei farmaceutice.

Aprecierea cu circa 25% a coroanei cehesti (CZK) in raport cu leul face ca Zentiva sa raporteze o scadere de 18% a vanzarilor in primele 9 luni ale lui 2008, in timp ce raportate in lei vanzarile au inregistrat o crestere de 2,3%.

Zentiva a raportat o valoare a vanzarilor in Romania de 50 milioane lei pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2008, cu 111,2% mai mult comparativ cu rezultatele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.

In ceea ce priveste evolutia pe parcursul primelor 9 luni, cresterea a fost de 2,3%, ajungand la 167 mil. lei.

Motorul vanzarilor din Romania l-au constituit medicamentele Simvacard si Extraveral, pentru produsele care se elibereaza cu prescriptie medicala, si Algocalmin si Antinevralgic P pentru produsele OTC (care se elibereaza fara prescriptie medicala).

In primele noua luni ale anului 2008, Zentiva a obtinut 12 autorizatii noi de punere pe piata, dintre care 10 au fost deja lansate pe piata. “Din pacate, majoritatea acestor noi produse au fost puse pe piata abia in a doua jumatate a lui 2008, ceea ce ne-a incetinit putin ritmul de crestere”, spune Damian.

Pentru tot anul 2008, Damian estimeaza ca Zentiva S.A. va ajunge la o cota de piata de 4,5% in valoare si de 16% in volum. Pentru 2009 compania ceha isi propune sa tina pasul cu piata locala. “Specialistii din piata sustin ca in 2009 piata farma din Romania va creste cu 10%, iar noi ne propunem sa crestem in acelasi ritm cu piata”, preconizeaza Damian.

La nivel de grup, Zentiva si-a crescut vanzarile la 9 luni cu 17,7% in CZK, ajungand pana la 13,1 mld. CZK, pe fondul evolutiilor favorabile din Turcia, Rusia, Ucraina si Romania.

Indicatorul EBIT a inregistrat o evolutie de 61,7%, ajungand pana la 2,36 mld. CZK.

Grupul Zentiva are peste 6.000 de angajati si detine unitati de productie in Cehia, Slovacia, Romania si Turcia.

Zentiva este cotata la Bursele de Valori din Praga si Londra.

Actionarii majoritari ai Zentiva sunt Sanofi-Aventis Group (24,9%), Generali PPF N.V. si Generali PPF Holding B.V. (24,3%), Belviport Trading Ltd (10,1%) si Fervent Holdings Limited (7,6%). Managementul si salariatii Zentiva detin impreuna 5,9% din actiunile societatii. Alti investitori institutionali si particulari detin 27,2% din actiunile companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri