Austriecii sunt cei mai mari investori din Romania, arata cifrele statistice. La acest loc fruntas a contribuit preluarea, in 2004, acum controversata, de catre OMV, a societatii Petrom. Austriecii vin, in primul rand, in Romania pentru ca aici gasesc forta de munca ieftina. De asemenea, in orasele mari din Transilvania se ajunge cu avionul de la Viena intr-o ora, iar aici sunt destul de multi vorbitori de limba germana.
Pana acum, in Romania au prins radacini 3.500 de firme austriece, arata cotidianul austriac Die Presse. Firmele austriece se situeaza, in prezent, pe primul loc in clasamentul investitiilor straine din Romania, valoarea investita dupa 1990 depasind 3 miliarde de euro. Numarul de angajati la firmele mixte infiintate depaseste 100.000. Austriecii vin aici manati de un avantaj competititv al Romaniei. Este vorba de costurile salariale incredibil de mici, afirma Franz R?ssler, membru al Camerei de Comert romano-austriaca. Acestea prefera zona din jurul Bucurestiului, portul Constanta si partea de vest a Romaniei. In zonele de langa Sibiu sau Timisoara - la o departare de o ora de zbor de Viena - s-au stabilit intreprinderi austriece, cum ar fi concernul de caramizi Wienerberger, firma de prelucrare a lemnului Holzverarbeiter Schweighofer sau furnizorul de automobile Eybl International. In orasul Deta (20.000 de locuitori), din judetul Timis, firma Eybl are de sase ani o intreprindere in care se imbraca volane in piele si se executa huse pentru scaune. De curand, numarul muncitorilor firmei a crescut de la 1.500 la 2.000. Aceasta firma intentioneaza sa construiasca o a doua intreprindere. In momentul actual se fabrica zilnic, in trei schimburi, 3.500 de volane.

l Cea mai mare investitie austriaca de pana acum a fost achizitionarea Petrom de catre OMV. Preluarea a costat firma OMV 1,5 miliarde de euro. In primul semestru al anului, la jumatate de an dupa ce OMV a preluat controlul, Petrom a inregistrat un profit de 164 de milioane de dolari, cu 454% mai mult fata de prima jumatate a anului trecut, cand era inca de stat. Veniturile in crestere ale companiei au influentat pozitiv si pe cele ale actionarului majoritar. Datorita preluarii companiei Petrom, OMV si-a sporit cu 64% profitul brut in trimestrul doi al anului in curs.

l Compania Wienerberger, cel mai mare producator de caramizi din lume, a patruns pe piata romaneasca in anul 1998, punand bazele filialei Wienerberger Sisteme de Caramizi Romania, care pana anul trecut s-a concentrat pe activitati de import, vanzare si promovare a blocurilor ceramice pentru zidarie exterioara Porotherm si a caramizilor pentru placare si pavaj Terca. In anul 2003, firma a inaugurat in Romania o fabrica de caramizi care la acea data producea 83 de milioane de formate normale, iar la sfarsitul anului trecut a ajuns sa produca la capacitatea maxima de 140 de milioane de formate normale pe an. Investitia totala in fabrica Wienerberger de la Gura Ocnitei se ridica la 18 milioane de euro. Datorita acestei fabrici, cat si achizitionarii unei alte unitati de productie la Sibiu, Wienerberger Romania a devenit cel mai mare producator de blocuri ceramice din tara. In domeniul materialelor de constructii mai detin un rol important firmele Bramac, Tondach, Baumit, Austrotherm, Rehau si Lasselsberger

l Raiffeisen Bank a inregistrat la sfarsitul primului semestru al anului 2005 un profit net de 17,4 milioane euro, rezultat care este de 4 ori mai mare fata de cel obtinut la 30 iunie 2004 (4,4 milioane euro). Banca austriaca ocupa pozitia a treia in sistemul bancar romanesc dupa marime, avand o cota de piata de 9,2% la sfarsitul anului 2004. In domeniul financiar-bancar, mai activeaza bancile austriece BA-CA (HVB Romania), Porsche Bank, Volksbank, societati de leasing si companiile de asigurari Grawe, Sara Merkur si Wiener Stadtische.

l In octombrie 2000, ia fiinta Grawe Romania, care s-a concetrat exclusiv pe domeniul asigurarilor de viata. In primul semestru din 2005, Grawe Romania Asigurare a inregistrat un volum de prime brute subscrise de 13,17 miliarde lei, cu 50,7% mai mult decat in perioada similara din 2004. In toamna acestui an va fi realizata fuziunea prin absorbtie a firmei Sara Merkur, companie achizitionata de grupul Grawe in luna ianuarie. Recent, Grupul Wiener Stadtische a preluat Omniasig, tranzactie evaluata la 60 de milioane de euro si a devenit unul dintre liderii pietei de asigurari din Romania.

l Austriecii de la ADA Mobelfabrik GmbH, producatori de canapele, paturi si saltele, au demarat luna trecuta la Salonta, in judetul Bihor, constructia unei fabrici de profil, pentru care vor investi aproximativ 15 milioane de euro. Europa de Vest comercializeaza mobila in regim de discount.

l Compania producatoare de bere Brau Union detine 28% din piata romaneasca. Un alt investitor important este firma Agrana, in domeniul prelucrarii zaharului. In sectorul prelucrarii lemnului se evidentiaza firmele Schweighofer din Sebes, firma

FB & C din Calarasi si firma Kaindl. Compania ASA a realizat la Arad o moderna rampa ecologica. VA Tech asigura lucrarile de modernizare a hidrocentralei de la Portile de Fier. Firma Strabag participa in mod curent la licitatiile pentru reabilitarea drumurilor.

Top 5 al investitiilor austriece in Romania

Clasamentul investitorilor straini in Romania dupa capitalul social subscris, conform datelor statistice raportate de Oficiul National al Registrului Comertului, la sfarsitul anul 2004.

1. OMV AKTIENGESELLSHAFT

Investitie: PETROM SA

Domeniu: industria de prelucrare a titeiului

2. RAIFFEISEN INTERNATIONAL BANK - HOLDING AG

Investitie: RAIFFEISEN BANK SA, filiala bancii in Romania

Domeniu: servicii bancare

3. BRAU IMMOBILIEN AKTIENGESELLSCHAFT

Investitie: BRAU - UNION ROMANIA SA, divizie de productie si desfacere

Domeniu: productia de bere

4. OMV REFINING & MARKETING GMBH

Investitie: OMV ROMANIA MINERALOEL SRL

Domeniu: distributia de petrol

5. EUROBILLA SA

Investitie: BILLA INVEST CONSTRUCT SRL

Domeniu: afaceri imobiliare
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri