Holcim Romania, filiala locala a grupului elvetian Holcim, a inregistrat o scadere cu 14,7% in volum a vanzarilor de ciment si clincher (materia prima folosita la fabricarea cimentului) din primele noua luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2008, se arata in raportul financiar trimestrial al grupului.
Totodata, preturile au crescut cu 2% in intervalul ianuarie-septembrie, potrivit sursei citate.

Comparativ cu rezultatele din primele noua luni ale celorlalti doi producatori de ciment de pe piata locala, Lafarge Romania si Carpatcement Holding, producatorul elvetian a iesit cel mai bine de pe urma crizei, in conditiile in care volumele vanzute de Lafarge Romania au scazut cu 34,4%, iar cele ale Carpatcement Holding, cu 16%.

La nivelul Europei, grupul elvetian a inregistrat cele mai slabe vanzari in Slovacia (-49,4%), Bulgaria (-42,6%) si Spania (-35,2%).

“ Holcim Romania a avut vanzari slabe pe toate segmentele de activitate (ciment, betoane, agregate – n.red.). Situatia a fost foarte dificila in Bulgaria, industria de ciment fiind afectata atat de scaderea activitatii din constructii, cat si de volumele importante care au fost importate din Turcia”, se arata in raportul grupului.

De asemenea, pietele din Elvetia (-2.2%), Germania (-5,9%) si Belgia (-10,3%) au cele mai bune evolutii ale vanzarilor dintre toate statele europene in care este prezent grupul.

Vanzarile nete ale grupului au scazut la 10,4 miliarde de euro (15,7 mld. franci elvetieni), de la 12,8 miliarde de euro (19,3 mld. franci elvetieni) in primele noua luni ale anului trecut. De asemenea, profitul operational a scazut cu 25%, de la 2 miliarde de euro, la 1,5 miliarde de euro.

La inceputul lunii octombrie, Holcim Romania a anuntat finalizarea unei investitii de 11,5 milioane de euro intr-un terminal de stocare si distributie de materiale de constructie.

La inceputul anului, compania si-a propus sa investeasca 33 de milioane de euro in 2009, 25 de milioane de euro urmand a fi destinate unitatii de productie de la Campulung, una din cele trei fabrici pe care elvetieni le detin pe piata locala.

Investitiile companiei au totalizat 133 milioane de euro anul trecut, cu 7 milioane de euro mai mult decat in 2007.

Producatorul de ciment a mai investit anul acesta 12 milioane de euro intr-o capacitate de prelucrare a deseurilor. Suma nu este inclusa in bugetul de 33 de milioane de euro alocat pentru 2009.

Holcim Romania a investit in ultimii ani 20 de milioane de euro in doua capacitati de prelucrare a deseurilor la fabricile de ciment de la Campulung si Alesd, prin intermediul Ecovalor, companie specializata in prelucrarea deseurilor, detinuta intergral de producatorul de ciment.

Investitia de 12 milioane de euro in capacitatea de prelucrare a deseurilor s-a facut prin majorarea capitalului social al Ecovalor.

Anul trecut, Holcim Romania a avut o cifra de afaceri de 372 milioane de euro si un profit net de 30,1 milioane de euro

Principalii competitori ai companiei pe piata locala sunt Lafarge (Franta) si Heidelbergcement (Germania), prin intermediul Carpatcement Holding.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri