Comisia Europeana (CE) considera ca pachetul de masuri de sprijin avute in vedere de statul roman in favoarea Oltchim ar trebui evaluat in intregime pentru a stabili daca este vorba despre o forma de ajutor de stat.


"Comisia considera ca exista indicii clare ca Oltchim este o firma aflata in dificultate, cu rezultate negative considerabile la sfarsitul anului 2008. De asemenea, Comisia are indoieli cu privire la credibilitatea si viabilitatea planului de afaceri propus de conducerea Oltchim. Potrivit CE, un element suplimentar de ajutor de stat ar putea proveni din faptul ca, aparent, statul nu a perceput nicio dobanda si niciun fel de penalitati de intarziere cu privire la datoria publica restanta a Oltchim", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de PCC SE, actionarul minoritar al combinatului, care citeaza un document al CE publicat la inceputul lunii.

Documentul Comisiei Europene este versiunea publica a documentului trimis autoritatilor romane in data de 15 septembrie 2009 cu privire la prima investigatie initiata de Comisie referitor la masurile de sprijin pentru Oltchim: o conversie in actiuni a datoriei Oltchim catre AVAS, in valoare de aproximativ 135 de milioane euro, si o garantie de stat care acopera 80% dintr-un imprumut comercial in valoare de 424 de milioane euro, care ar urma sa fie utilizat pentru modernizarea societatii si pentru investitii ulterioare.

Dupa cum se arata in documentul CE, Comisia are indoieli ca aceste masuri nu reprezinta ajutor de stat. La sfarsitul lunii trecute, Comisia Europeana a lansat o procedura oficiala de investigatie cu privire la garantia de 49,6 milioane de euro in favoarea Oltchim.

Grupul industrial german PCC SE crede ca planul de investitii implementat de conducerea combinatului in perioada 2005-2007 au dus compania intr-o situatie dezastruoasa, pentru care nici acum nu se iau masuri de ameliorare. Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) a inregistrat pierderi de 172,51 milioane lei (40,7 milioane euro) in primele noua luni ale acestui an, de 6,2 ori mai mari decat cele din aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce afacerile sale s-au injumatatit.

PCC, cu sediul in Duisburg, Germania, detine 12,1% din actiunile Oltchim, restul fiind controlate de Ministerul Economiei - 54,7%, si 33% - de alti actionari. Grupul PCC SE are, la nivel international, 8.000 de angajati si activitati in industria chimica, energetica si in logistica.

Cititi care sunt propunerile PCC SE pentru redresarea Oltchim.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri