Protestul spontan început recent, pornit de masa critică a transportatorilor, a cuprins rapid în acesta și unii fermieri, cărora situația din agricultură li se pare tot mai dificilă. Fără să fie asumată de organizație anume a fermierilor, mișcarea a cuprins totuși destui lucrători nemulțumiți din agricultură, unii dintre aceștia fiind în aceste momente în drum spre București.

"Suntem pe la Dragomirești și vrem să venim la București, dar deocamdată s-ar putea să avem probleme pentru că ne-a oprit jandarmeria, nu ne-a lăsat să intrăm pe autostradă, dar ne-am găsit noi un alt traseu", a declarat pentru wall-street.ro Ștefan Muscă, președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți din România.

Pe de altă parte, acesta afirmă că situația e puțin cam complicată, pentru că nu știe "ce gânduri au oamenii care conduc țara asta românească".

Cât despre numărul celor prezenți, fermierul spune că sunt, cu tot cu autoturisme, cu camioane și tractoare, peste sută.

Am 21 de revendicări să i le predau lui Ciolacu dacă ne primește, dacă e arogant și nu vrea să ne primească, e problema lui, noi nu vom pleca de aici până nu vom rezolva treaba.

Ștefan Muscă, Președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți din România

Președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți din România a enumerat și câteva dintre revendicările cu care grupul merge la Marcel CIolacu.

Astfel, spune Ștefan Muscă, este nevoie urgent de Legea calamității și forței majore.

În al doilea rând, afirmă acesta, este nevoie să se deblocheze banii de la APIA și să se dea banii la fermieri, din moment ce aceștia sunt în faliment.

A treia problemă, continuă fermierul, este un credit de urgență, cu alte cuvinte capital de lucru pentru fermieri, având în vedere că ei sunt deja în faliment și nu au din ce să-și plătească datoriile.

Al patrulea lucru, ce facem, pentru că am 3700 de dosare penale făcute la nivel de țară cu permisele de tractor. Avem nevoie de Legea prevenției, nu poți să vii să-mi dai amendă, să-mi faci dosar penal când tu nu mi-ai asigurat un drum agricol să pot să circul pe el, când tu nu mi-ai asigurat niște școli profesionale să trimit tractoriștii să facă școală. Adică nu poți să vii să mă sancționezi.

Ștefan Muscă, Președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți din România

Totodată, mai afirmă președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți, cea mai gravă problemă în domeniu este cea care a început de la 1 ianuarie, când s-a mărit impozitul pe venit de la 1% la 3%.

Astfel, concluzionează Ștefan Muscă, ca urmare a acestei măsuri sute de mii de ferme vor dispărea.

Acesta mai afirmă de asemenea că a vorbit cu niște apropiați de ai Guvernului, consilieri, pe care i-a rugat să-i explice domnului Ciolacu că nu vin să facă scandal și că ar fi bine să îi primească azi "dacă vrea să aibă liniște" și acești oameni să se întoarcă înapoi.

Vrem să depunem lista de revendicări, să formăm o comisie din rândul fermierilor și să intrăm înăuntru, să ne spună ce poate să rezolve și ce nu poate și atunci oamenii se vor întoarce la casele lor, pentru că noi nu avem timp de plecări, de plimbări, de Hawaii, de Dubai, noi suntem în ferme și suntem vai de viața noastră după 3 ani de secetă.

Ștefan Muscă, Președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți din România

Sursa foto: Shutterstock / Gold Picture

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri