Consiliul Concurentei analizeaza operatiunea de concentrare economica realizata de societatea Oltchim Ramnicu-Valcea prin dobandirea controlului unic asupra unor active ale Petrom, pentru stabilirea compatibilitatii operatiunii cu un mediu concurential normal.
"Activele achizitonate sunt cele aferente activitatii de petrochimie si sunt situate pe platforma industriala Arpechim, care face parte din patrimoniul Petrom SA. Acestea nu sunt organizate in mod independent, neavand o structura juridica de sine statatoare. Produsele generate de aceste active (etilena, propilena, compusi aromatici, materiale plastice) sunt utilizate ca materii prime de catre Oltchim in obtinerea produselor finite", releva un comunicat al Concurentei.

Activitatea de productie ce se desfasura in activele care fac obiectul notificarii a fost oprita incepand cu luna noiembrie 2008, instalatiile intrand in conservare, urmand ca activitatea sa fie reluata dupa preluarea acestora de catre Oltchim, potrivit Consiliului Concurentei.

Oltchim are ca activitate principala “Fabricarea altor produse chimice organice, de baza”. De asemenea, Oltchim SA este cel mai mare producator de produse clorosodice din Romania si singurul producator intern de policlorura de vinil (PVC), polioli, oxo-alcooli, dioctilftalat (DOF) si anhidrida ftalica (AF). Societatea este si unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata produselor chimice din Europa Centrala si de Est.

"Potrivit Legii Concurentei sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute in acest act normativ. Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a 10.000.000 euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4.000.000 euro", se arata in comunicatul Consiliului Concurentei.

Combinatul chimic Oltchim din Ramnicu Valcea a finalizat in decembrie negocierile cu producatorul de titei si gaze Petrom, caruia ii va plati 13 milioane euro pentru transferul activitatilor petrochimice din cadrul Arpechim, iar datoriile istorice de 112,4 milioane lei vor fi reesalonate in trei ani.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri