Cresterea economica si creditarea vor fi mai reduse in urmatorii 5-10 ani, fata de ce am experimentat pana acum, indiferent daca liderii europeni vor reusi sa evite colapsul financiar, a spus Florin Ilie, directorul departamentului Piete de Capital al ING Bank, in cadrul seminarului de educatie bursiera organizat de wall-street.ro in parteneriat cu DeltaStock.
Reprezentantul ING Bank considera ca perspectivele sumbre pentru urmatoarea perioada depind de faptul ca bancile straine vor fi mult mai reticente in a injecta bani in Romania.

Ilie atrage atentia ca 96% din activele bancare din Romania reprezinta bani veniti din strainatate, in contextul in care media europeana este de 67%. El a comparat Romania cu un agricultor care munceste cu o sapa cumparata din banii strainilor.

"Ideea e ca, daca nu mai vin banii dinafara, noi aici (in Romania - n.r.) ramanem in seceta si fara sapa sau cu doar o bucata din sapa in mana”, si-a continuat analogia Florin Ilie.

Este posibil, in opinia lui Ilie, ca in urmatorii ani "sa incepem sa sapam cu mainile", pentru ca bancile straine vor deveni mai reticente sa pompeze bani in Romania.

Solutia la dependenta de capitalul strain este economisirea, dar Romania nu sta atat de bine la acest capitol, raportul credite depozite fiind in jurul a 120%.

Totusi, creditarea in euro este problema mai mare, intrucat pe acest segment raportul este de 220%.

Romanii se pot indrepta totusi catre creditul in lei, dar aici societatea a avut de ales intre volatilitatea cursului si cea a dobanzilor si a decis sa mentina un curs stabil, in detrimentul unor dobanzi la lei stabile.

In schimb, Polonia a ales sa mentina volatilitatea dobanzilor redusa si sa lase cursul de schimb mai liber, ceea ce a dus la miscari mai ample pentru zlot, in comparatie cu leul.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri