Romanii au cheltuit pe bunuri de larg consum (FMCG), respectiv produse alimentare, bauturi si produse nealimentare, de doua ori mai mult in anul 2005, fata de 2001, rezulta din monitorizarile GfK Romania.

Faptul ca, in prezent, o familie din Romania cheltuieste de doua ori mai mult pe aceleasi produse de larg consum, fata de acum cinci ani, ar putea avea doua cauze: fie cumpara mai des, fie suma platita la un act de cumparare este mai mare.

Realitatea este, ca de multe ori, undeva la mijloc: aceleasi produse se cumpara si mai des, dar se si cheltuieste mai mult la o singura achizitie, afirma Raluca Raschip, consumer tracking manager la GfK Romania Institut de Cercetare de Piata. Pentru cosul de produse FMCG analizat, frecventa de cumparare a crescut cu 9%, in timp ce suma platita la un act de cumparare este mai mare cu 86%. Asadar, balanta inclina catre a doua cauza, precizeaza Raluca Raschip.

De la o grupa de produse la alta, observam diferente ce reflecta o schimbare a comportamentului de cumparare. De exemplu, in cazul alimentelor, frecventa de achizitie a crescut cel mai mult, cu 18%, iar cheltuiala pe act de cumparare, cu 67%. La polul opus se situeaza produsele nealimentare de curatenie in gospodarie si cele destinate ingrijirii si igienei personale -, pentru care frecventa de cumparare a crescut doar cu 1%, in timp ce valoarea cumparaturii s-a majorat cu 98%.

Printre categoriile care au prezentat cele mai mari cresteri valorice s-au remarcat: pastele fainoase, biscuitii, maioneza, iaurturile, sucurile necarbonatate, ceaiurile, balsamul de rufe, dedurizantii apei si produsele de curatenie de uz universal.

In dorinta de a afla care sunt familiile ce constituie motorul de crestere al consumului, analistii GfK au segmentat gospodariile in trei mari grupe, in functie de cheltuielile pe care acestea le fac pentru categoria FMCG. Cele trei grupe au fost denumite generic: heavy, medium si light. Desigur, cresterea semnificativa a consumului nu poate fi explicata prin evolutia unui singur segment, toate trei contribuind la acest lucru intr-o masura mai mica sau mai mare. Astfel, in perioada analizata, cheltuielile au sporit cu 118% pentru consumatorii heavy, cu 78% pentru cei medium si cu 69% pentru categoria light. Altfel spus, o gospodarie apartinand grupului heavy a cheltuit, in anul 2005, de 2,1 ori mai mult pe aceleasi produse fata de cea medium si de 4,8 ori mai mult fata de segmentul light (fata de 1,7, respectiv de 3,7 ori, in 2001).
Diferentele dintre urban si rural se accentueaza

Comparand profilurile socio-demografice din anii 2005 si 2001 ale consumatorilor heavy, observam ca diferenta dintre mediul urban si cel rural se accentueaza - gospodariile de la oras devenind din ce in ce mai importante pentru acest segment, in frunte cu populatia Bucurestiului, care se diferentiaza si mai mult si care joaca un rol major din acest punct de vedere. Pe de alta parte, familiile care locuiesc in orasele mici (intre 10.000 si 50.000 de locuitori) sunt foarte bine reprezentate in segmentul medium, iar cele din mediul rural, in cel light, adauga Raluca Raschip. Daca, la nivel national, ponderea comertului modern a fost, anul trecut, de 25%, in randul segmentului heavy aceasta a fost de 28%, iar pentru celelalte doua segmente, de 18%, respectiv 12%. Se constata insa anumite diferente intre tipurile de magazine ce formeaza comertul modern, cu exceptia celor de tip discount, care performeaza aproximativ la fel in toate cele trei grupe de consumatori.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23683&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri