"De succesul reducerii TVA la paine depinde extinderea si la alte produse. Urmatorul produs care cred ca ar trebui sa beneficieze urgent de scaderea TVA este sectorul carnii", a spus Constantin, citat de Mediafax.

Guvernul a avizat, marti, reducerea taxei pe valoarea adaugata la paine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.

Miercuri, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania trebuie sa dovedeasca Fondului Monetar International, dupa reducerea TVA la paine, ca nu este o tara de evazionisti, impactul acestei scaderi de taxa asupra diminuarii evaziunii fiscale urmand sa fie evaluat dupa 9-12 luni.

Citeste si:

El a aratat ca diminuarea evaziunii fiscale este o conditie pentru a putea mentine aceasta facilitate si a extinde diminuarea taxei si la alte alimente, precum produse din carne.

Reducerea TVA de la 24% la 9% la paine si produsele de panificatie este un pas important pentru scaderea evaziunii fiscale in acest sector si ar trebui extinsa la carne, lapte, zahar si ulei si corelata cu inspectii fiscale si simplificarea platii taxelor, potrivit PwC Romania.

Introducerea de la 1 septembrie a cotei reduse de TVA este o masura pe care mediul de afaceri a cerut-o de mai multa vreme. De altfel, Romania era unul dintre putinele state europene care nu aplica cote diferentiate de TVA pentru alimentele de baza. Dincolo de beneficiile sociale ale acestei masuri, este de asteptat ca aceasta sa duca si la o stimulare a consumului, iar, daca va fi corelata cu o activitate sustinuta de control, vom putea asista in timp la reducerea evaziunii fiscale din acest sector", a declarat Daniel Anghel, Partener, Consultanta Fiscala, PwC Romania.
El a aratat ca reducerea TVA ar trebui extinsa si la alte alimente de baza prcum carnea, laptele, zaharul sau uleiul.