Investitorii energia fotovoltaica au inceput sa plece din cauza reducerii sprijinului acordat de stat, iar multi dintre cei care au ramas s-au apucat de reparat unitaile de productie, construite deficitar sau cu materiale de slaba calitate, spune directorul genral al companiei elene ETEM Systems.

"Toti pleaca din sectorul fotovoltaicelor, se uita la alte tari, ca Anglia sau Turcia (...). Toti asteapta informatii din partea autoritatilor in legatura cu feed-in tariffs. Multi s-au apucat sa isi repare parcurile fotovoltaice. Fie le-au construit prost, fie cu materiale proaste. Segmentul mentenantei parcurilor solare reprezinta o piata cu potential mare", a declaratAndreas Laspadakis, directorul general al producatorului elen de structuri din aluminiu ETEM Systems.

ETEM Systems livreaza si structuri metalice de sustinere a panourilor fotovoltaice atat pe sol, cat si pe cladiri. Prin feed-in tariff, micilor producatori de energie verde li se garanteaza contracte pe termen lung, astfel ca nu vor avea probleme cu vanzarea energiei produse. In schimb, ei vor primi preturi reglementate din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, dar mai mici decat pretul certificatelor verzi.

Companiile care produc energie verde si au unitati de productie cu capacitati mai mici de un MW vor trebui sa aleaga intre sistemul certificatelor verzi si feed-in tariffs. Romania a trimis catre CE documentatia pentru aprobarea acestor tarife in urma cu un an, dar nu a fost inca aprobata, scrie Mediafax.

Productia de energie regenerabila este sprijinita in Romania prin sistemul certificatelor verzi, care se acorda in functie de cantitatea de energie produsa si livrata. Numarul de certificate difera in functie de tehnologia folosita. Guvernul a decis anul trecut sa reduca numarul de certificate verzi acordarte producatorilor de energie verde, precum si sa amane acordarea unor certificate pana in 2018.

Potrivit lui Laspadakis, in primele trei luni, afacerile ETEM Systems Romania au avansat cu 80% fata de primele trei luni din 2013, cresterea datorandu-se in special segmentului constructiilor, in detrimentul proiectelor fotovoltaice. Luna aprilie a fost insa "un dezastru" pe zona de fotovolatice, a afirmat Laspadakis, adaugat ca "nimic nu se misca, nu sunt bani in piata".

"Pentru 2014 nu avem niciun proiect fotovoltaic nou. Anul acesta am finalizat furnizarea de structuri din aluminiu pentru un proiect solar la Sibiu, contract care fusese semnat anul trecut. Fotovoltaicul nu este activitatea noastra de baza. Daca pica afacerea cu solarele, ne reorientam spre constructii", a spus el.

In ianuarie, Laspadakis spunea ca in acest an nu mai exista piata pentru parcurile de productie a energiei din surse fotovoltaice, dupa "boom-ul"din 2013, ca urmare a schimbarilor legislative si lipsei accesului la finantare. Capacitatea instalata in unitati de productie a energiei solare a crescut de la doar 49 MW la sfarsitul lui 2012 la peste 1.000 MW la sfarsitul anului 2013.

Pe de alta parte, piata constructiilor "se misca", a spus Laspadakis, chiar daca unele comenzi vin "mai greu". "Avem proiecte pe partea de constructii, dar comenzile pentru sistemele arhitecturale vin foarte incet, ca Water Park din Craiova, de exemplu, proiect al Primariei Craiova, finantat cu fonduri europene. Furnizam sisteme si pentru bazinul de inot ade la Dinamo. Noi ne focusam pe constructii si profile industriale. Piata constructiilor se misca, treaba este ca acum incep multe proiecte, dar care vor fi gata la anul, asa ca noi ne pregatim pentru la anul. Sunt mai optimist pentru urmatorii 2-3 ani", a mai spus Laspadakis.

ETEM Systems face parte din holdingul metalurgic Viohalco. Laspadakis afirma in ianuarie ca ETEM Systems a avut anul trecut o cifra de afaceri de 2,6 milioane euro, ier pentru acest an estima un rulaj de 3,2 milioane euro. La nivel de grup, cifra de afaceri a fost anul trecut de 250 milioane de euro, in coborare cu 7,4%, de la 270 milioane euro in 2012, pe fondul fondul scaderii activitatii in constructii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri