Ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler, a subliniat in cadrul Conferintei Ministeriale Euromed importanta finalizarii proiectului de constructie a unei zone de liber-schimb euromediteraneene pana in 2010, pentru atingerea obiectivelor privind cresterea investitiilor si dezvoltarea economica, informeaza Biroul de presa al Ministerului Economiei si Comertului (MEC).
"Adoptarea si aplicarea unor masuri asemanatoare cu cele prevazute in acquis-ul comunitar in sectoare ca miscarea capitalului si a bunurilor, serviciile, regulile de origine, investitii, ajutoarele de stat, achizitiile publice vor face mai atractive tarile din regiunea mediteraneeana pentru investitori", le-a transmis Iuliu Winkler participantilor la reuniunea de la Rhodos, din Grecia, conform NewsIn.

in cea de-a doua zi a Conferintei Ministeriale Euromed, ministrii pentru industrie si reprezentanti ai altor organizatii au discutat despre impactul globalizarii in contextul politicii europene de vecinatate si competitivitatea sectorului de textile si imbracaminte in economia pan euro-mediteraneana. "Globalizarea este un proces complex care implica reforme structurale pentru a mentine competitivitatea. Rolul tarilor implicate in procesul Euromed este de a gestiona globalizarea in asa fel incat aceast proces sa aduca beneficii", a adaugat ministrul delegat pentru comert.

In ceea ce priveste competitivitatea sectorului de textile si imbracaminte in economia pan-euro-mediteraneana, Iuliu Winkler a spus ca trebuie acordata o atentie deosebita presiunii facute de competitivitatea produselor din China sau alte tari asiatice. Prioritatile economice ale UE pe termen scurt si mediu in relatia Euromed se refera la promovarea si protectia investitiilor in statele sud-mediteraneene, sprijinirea eforturilor de liberalizare progresiva a comertului cu produse agricole si continuarea eforturilor de liberalizare progresiva a comertului in domeniul serviciilor.

De asemenea se doreste continuarea promovarii reformelor economice si cooperarii regionale, armonizarea standardelor, realizarea, cat mai curand posibil, a unei foi de parcurs pentru depoluarea Marii Mediterane pana in 2020, lansarea de proiecte sub-regionale in domeniul energiei pentru promovarea unei piete euro-mediteraneene in acest domeniu, implementarea recomandarilor ministeriale in domeniul transporturilor si promovarea cooperarii in domeniul sanatatii.

In cadrul partenariatului, un rol important va fi acordat promovarii relatiilor comerciale in regiunea Marii Mediterane, obiectivul final constituindu-l crearea, pana in anul 2010, a unei zone de comert liber. Implementarea prevederilor sale va conduce la crearea unei piete cu peste 100 milioane de consumatori, al carui produs intern brut cumulat se cifreaza la aproape 150 miliarde euro.

Ministrul delegat pentru comert s-a intalnit in timpul celor doua zile, pentru discutii, cu Gunther Verheugen, vicepresedintele Comisiei Europene, comisar pentru industrie si intreprinderi, precum si cu ministrul dezvoltarii din Grecia, Dimitris Sioufas, si cu ministrul industriei si comertului din Iordania, Sharif Al Zu'bi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri