Comertul cu amanuntul este sectorul la care tara noastra conduce in ultimele 6 luni, dupa ce si in luna iunie, Romania a inregistrat cea mai mare crestere in acest sector, cu un avans ajustat la numarul de zile lucratoare de 16,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care cresterea medie la nivelul UE a fost de numai 2,4%, conform datelor publicate miercuri

Romania a inregistrat in iunie cea mai mare crestere a afacerilor in comertul cu amanuntul din Uniunea Europeana, pentru a sasea luna consecutiv, cu un avans ajustat la numarul de zile lucratoare de 16,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care cresterea medie la nivelul UE a fost de numai 2,4%, potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistica Eurostat, conform News.ro.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat miercuri ca cifra de afaceri din comertul cu amanuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populatiei, a avansat in a sasea luna a acestui an cu 16,1% fata de aceeasi perioada din 2015, sustinute, in premiera pentru ultimele luni, mai ales de vanzarile de carburanti si de bunuri nealimentare, in timp ce vanzarile de alimente au incetinit sensibil dupa eliminarea efectului scaderii TVA.

Datele INS sunt brute, in timp ce Eurostat publica cifre ajustate in functie de numarul de zile lucratoare. Seriile Eurostat arata ca luna iunie a fost a sasea in acest an in care Romania a inregistrat cea mai mare crestere a afacerilor din comertul cu amanuntul din Uniunea Europeana.

In luna iunie, cresteri importante ale afacerilor din sectorul de retail au mai avut loc in Lituania (6,2%) si Spania (5,8%). In schimb, vanzarile de retail din Belgia au scazut cu 2,4%, in Malta, cu 0,6% si in Austria, cu 0,1%.

In zona euro, afacerile cu amanuntul au avansat in iunie cu 1,6%. In lunile precedente, afacerile de retail din Romania au fost sustinute mai ales de cresterile inregistrate de vanzarile de alimente, stimulate de scaderea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 24% la 9%, de la 1 iunie 2015.

Iunie 2016 este insa prima luna in care cifrele statistice anuale exclud efectul scaderii TVA la alimente din iunie 2015, pentru ca este luat in calcul intervalul 1 iulie 2015-30 iunie 2016.

Comparativ cu luna mai, afacerile de retail din Romania au consemnat in iunie a doua mare crestere din UE, de 2%, pe primul loc fiind Portugalia, cu 2,1%. Pe pozitia a treia se situeaza Spania, cu un avans de 1%. Irlanda a inregistrat in iunie o scadere de 1,5% a afacerilor cu amanuntul comparativ cu luna precedenta, Estonia de 1,5%, iar Polonia de 1%.

La nivelul UE, afacerile de retail au scazut in iunie cu 0,2% fata de luna mai, iar cele din zona euro au stagnat.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri