Initiativa Presedintiei de a-si asuma lansarea proiectului de tara este una pozitiva, potrivit Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania), insa organizatia atrage atentia ca este nevoie ca proiectul sa fie asumat la scara larga, iar in acest context trebuie mobilizate toate entitatile relevante din societate. Mai precis, AmCham Romania solicita ca in acest proces sa fie implicat si mediul de afaceri, avand in vedere cat de importanta este dimensiunea economica pentru un astfel de proiect.

Comisia prezidentiala pentru acest proiect a fost anuntata la inceputul acestei saptamani, fiind formata din politiceni si zece membri independenti, in principal din mediul academic.

"In primul rand, asumarea pe scara larga de care are nevoie un astfel de demers trebuie asigurata prin implicarea in procesul consultativ a tuturor entitatilor relevante. Un proiect de tara construit in jurul unor deziderate economice nu poate fi realizat fara participarea mediului de afaceri care alaturi de vectorii din zona politica, administrativa, academica, societatea civila, diaspora, sindicate si chiar exponenti din sfera cultural-artistica, ar asigura in viziunea AmCham un mix relevant de expertiza si diversitate in abordarea potentialelor cai de dezvoltare sustenabila a tarii noastre. Mediul de afaceri are deja exercitiul participarii la platforme de consultare public -privat si consideram ca poate avea un aport valoros la formularea unei strategii coerente", se arata intr-un comunciat al AmCham.

Cei zece membri independenti ai Comisiei prezidentiale pentru proiectul de tara sunt Cristian Popa - fost viceguvernator al BNR si fost vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii, Dan Dungaciu - sociolog si geopolitician, presedinte al Fundatiei Marii Negre, Gabriela Dragan - profesor universitar la ASE si director general al Institutului European din Romania, Ioan-Aurel Pop - academician si rector al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Gheorghe Oprescu - profesor universitar la Universitatea Politehnica Bucuresti si fost presedinte al Consiliului Concurentei, Lucian Croitoru - consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, Vasile Puscas - istoric si profesor la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca si fost negociator-sef al Romaniei pentru aderarea la UE, Cristian Parvulescu - politolog si presedinte al Asociatiei "Pro Democratia", Valentin Lazea - economist-sef al Bancii Nationale a Romaniei si Iulian Chifu - fost consilier prezidential, analist de politica externa si profesor la SNSPA Bucuresti.

Din partea Guvernului a fost nominalizat Vasile Iuga - senior advisor la PwC. Comisia are in total 23 de membri, incluzand si cate doi reprezentanti ai formatiunilor si partidelor parlamentare, si va fi coordonata de consilierii prezidentiali Leonard Orban si Cosmin Marinescu.

AmCham Romania a fost infiintata in anul 1993 de un grup de companii americane, dar reuneste in prezent peste 400 de companii americane, internationale si locale. Acestea au cumulat investitii totale de peste 20 miliarde dolari, generand in jur de 250.000 de locuri de munca. AmCham Romania este angajata in facilitarea unui dialog deschis intre comunitatea de afaceri si autoritatile centrale, promovand solutii si prioritati pentru imbunatatirea mediul de afaceri si cresterea competitivitatii economice a Romaniei in plan regional si european.

Sursa foto: Creative Photo Corner/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri