”Anul acesta a fost o deviere de la tinta in urma reducerii de taxe si impozite adoptate prin Codul fiscal, anul trecut, dar si a masurilor de crestere a cheltuielilor bugetare adoptate in 2015 cu un efect cumulat de cresteri, de cheltuieli si de reduceri de venituri de 23 de miliarde de lei, respectiv circa 3% din PIB”, a spus ministrul de Finante, conform News.ro.

Ea a precizat ca potrivit recomandarilor de tara adoptate de Consiliul Europen in 2016, Romania trebuie sa realizez o ajustare fiscal-bugetara anuala de 0,5% din PIB in 2017. ”Avand in vedere ca spatiul fiscal este extrem de redus si anume un deficit bugetar estimat de 2,9% din PIB in 2017 si o estimare din partea Comisiei Europene de chiar 3,4% din PIB pentru anul urmator sunt necesare continuarea reformelor structurale la care am lucrat anul acesta si implementarea unor politici salariale prudente”, a declarat Dragu, precizand ca evitarea masurilor prociclice este esentiala pentru pastrarea echilibrelor macroeconomice inregistrate de economia romaneasca si confirmate de Comisia Europeana in februarie, anul acetsa, cand Romania a fost scoasa de pe lista tarilor cu dezechilibre macroeconomice.

Ministrul Finantelor a adaugat ca a aratat in discutiile cu institutiile europene ca, gratie stabilitatii financiare, Romania poate reveni la tintele de deficit structural intr-un orizont de termen mediu. ”2,9% in 2017, 2,4% in 2018, 1,9% deficit in 2019 si in jur de 1% deficit structural in 2020”, a aratat Dragu.

Sursa foto: agerpresfoto