Rata de ocupare a populatiei cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani din Romania, un indicator al gradului in care populatia este activa din punct de vedere economic, a urcat in trimestrul al doilea la 66,6% de la nivelul de 64,5% in primele luni. Totusi, cresterea aceasta mentine procentul la 3,4 puncte fata de tinta fixata pentru 2020, care prevede o rata de ocupare de minimum 70%, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica.

In ultimul trimestru din 2015, rata de ocupare a populatiei cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 ani, luata in calcul in comparatiile europene, a fost de 66,1%. Statisticile privind ocuparea sunt insa mai slabe daca se ia in calcul intreaga populatie din Romania considerata in varsta de munca, cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani, conform News.ro.

La aceasta categorie, gradul de ocupare a ajuns la 61,8% in perioada aprilie-iunie, in crestere totusi cu doua puncte procentuale fata de trimestrul anterior. Din totalul populatiei active la jumatatea anului, de 9,056 milioane persoane, 8,526 milioane lucrau, iar 530.000 erau someri. Din categoria celor care lucrau, 6,147 milioane de persoane se incadrau in categoria salariatilor, iar aproape 2,38 milioane de persoane erau patroni, lucratori pe cont propriu, lucratori familiali neremunerati si membri ai unei societati agricole sau ai unei cooperative neagricole.

Pe categorii de varsta exista diferente mari in privinta ratei de ocupare. Indicatorul inregistra cel mai inalt nivel, in al doilea trimestru, la categoria de virsta 25-54 de ani, cu o rata de ocupare de 77,7%, in timp ce 43,5% dintre romanii cu varsta cuprinsa intre 55 si 64 de ani erau activi pe piata muncii.

Rata de ocupare a tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani a fost de 22,2%, iar cea mai mica rata de ocupare, de 8,8%, era in in randul persoanelor cu varsta de cel putin 65 de ani, potrivit datelor INS. In ceea ce priveste somajul, rata generala a coborat in al doilea trimestru la 5,9%, de la 6,6% in primele trei luni.

Cea mai inalta rata, de 19,4%, s-a inregistrat in primul trimestru al acestui an in randul tinerilor din categoria de varsta 15-24 de ani. Potrivit statisticilor Eurostat, Romania se situa, in 2015, pe locul 24 in randul celor 28 de membre ale Uniunii Europene dupa rata de ocupare a fortei de munca cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani. In cadrul UE, Romania depaseste, la acest capitol, doar Spania, Italia, Croatia si Grecia.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri