Analistii agentiei de rating japoneze Japan Credit Rating (JCR) au declarat, marti, ca Romaniei nu ii vor fi impuse masuri suplimentare pentru aderarea la Uniunea Europeana (UE), deoarece guvernul se va face reformele necesare in domeniile in care este nevoie.
Comisia Europeana (CE) a semnalat ca Romania mai are nevoie de reforme in sistemul justitiei, in lupta impotriva coruptiei, in ceea ce priveste agentiile de plati si Sistemul Integrat de Administrare si Control pentru fondurile din domeniul agriculturii, in siguranta alimentara si la asigurarea autovehiculelor, a reamintit JCR citat de NewsIn.

"Masurile suplimentare, care ar putea cere punerea la dispozitie a unui raport al progresului, reducerea subventiilor catre agricultura sau o interdictie de export pe anumite produse, au fost luate pentru a garanta continuarea reformelor in domeniile ce ar mai trebui imbunatatite. JCR crede ca asemenea masuri de remediere nu vor fi impuse Romaniei deoarece guvernul coalitiei va continua sa promoveze reformele in domeniile ramase, dorindu-se sa se poata beneficia de toate avantajele aderarii la UE, cum ar fi fondurile UE", a declarat, marti, analistul agentiei nipone, Toshihiko Naito.

Aderarea Romaniei la UE necesita aprobarea Consiliului Europei si ratificarea tratatului de aderare de catre toate statele membre ale Uniunii, dintre care Germania si Danemarca urmeaza sa se decida asupra tratatului de aderare al Romaniei. "Este cel mai probabil ca toate aceste proceduri ramase sa fie rezolvate pana la finalul acestui an", a declarat analistul JCR.

"In urma confirmarii aderarii Romaniei la UE, JCR va lua in considerare o posibila marire a ratingurilor Romaniei, ceea ce va arata, in principal, perspectivele mari de crestere economica asigurare de sistemele politic, bugetar si economic sofisticate si de fondurile substantiale pe care le va primi de la UE", a conchis Naito. Ratingurile pe termen lung atribuite de JCR Romaniei sunt de "BBB-" pentru datoriile in moneda straina si de "BBB" pentru datoriile in leu, ambele cu cu perspectiva stabila. Acestea au fost confirmate pe 13 decembrie 2005.

Romania si Bulgaria vor adera la UE in ianuarie 2007, potrivit proiectului de raport al Comisie Europene, care nu contine o recomandare de amanare cu un an a aderarii celor doua state.

Comisia Europeana poate lua, in momentul aderarii, masuri de precautie sau de corectare necesare pentru a combate orice deficiente care ar putea afecta functionarea adecvata a politicilor europene, prevazute de Tratatul de aderare sau legislatia comunitara. Potrivit proiectului de raport al Comisiei, printre acestea se afla masuri de salvgardare, rectificari financiare a fondurilor UE, masuri concurentiale si proceduri juridice bazate pe Tratatul de aderare si acquis-ul comunitar. Tratatul cuprinde si masuri de tranzitie in mai multe domenii, pentru a evita posibile probleme la nivel regional sau de sector.

Tratatul de aderare prevede trei tipuri de masuri de salvgardare - economice, aplicabile pietei interne si justitiei si afacerilor interne, care pot fi activate timp de trei ani de la momentul aderarii. Ultimele doua pot fi activate si inainte de aderare. Odata activate, aceste masuri sunt aplicate pana la decizia CE de a la ridica, in urma rezolvarii problemelor care le-au justificat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri