Plenul Senatului a votat, cu 39 de voturi pentru, cinci voturi impotriva si o abtinere, infiintarea unei Comisii de ancheta asupra privatizarii Petrom, la doar o zi dupa ce fusese desemnata componenta comisiei propuse de democratul Marius Marinescu.
Comisia de ancheta este alcatuita, asadar, din initiatorul sau, Marius Marinescu (PD), precum si din serban Stratila (PNL), Vasile Dan Ungureanu (PSD), Radu Catalin Mardare (PSD), Carol Dina (PRM), Gheorghe Constantin (PC), Fekete Szabo Andras (UDMR). Comisia are si un Birou, din care fac parte Carol Dina, in calitate de presedinte, Marius Marinescu, in calitate de vicepresedinte, si Vasile Dan Ungureanu, in calitate de secretar.

Senatorul Marius Marinescu a anuntat ca membrii comisiei se vor intalni pentru a decide strategia si calendarul de audieri. Data limita pentru prezentarea raportului este 26 martie, iar presedintia a revenit PRM conform algoritmului care in astfel de cazuri revine opozitiei, a mai adaugat senatorul PD, potrivit NewsIn.

Biroul Permanent al Senatului a aprobat infiintarea Comisiei in sedinta din 28 noiembrie, dupa solicitarea inaintata de democratul Marius Marinescu care a obtinut sustinerea a inca 37 de senatori. Senatorul PD a declarat ca scopul final ar comisiei ar fi acela sa faca propuneri pentru inlocuirea clauzelor contractuale defavorabile pentru statul roman si, in functie de concluzii, de a solicita interventia institutiilor abilitate pentru a lua masuri si a-i trage la raspundere pe cei vinovati. Potrivit acestuia legea de privatizare a Petrom incalca Constitutia, Codul Fiscal, legea petrolului, Codul Civil si legea concurentei si ca, prin contractul de privatizare, s-a introdus o firma capusa intre resursele romanesti de gaze naturale si cetateanul roman. El a mai declarat ca s-a creat o discriminare pentru ca, in urma livrarilor de gaze, s-a constituit o rezerva de 35% din incasarile Petrom, care nu este supusa impozitarii pe durata existentei societatii.

De asemenea, senatorul democrat a sustinut ca prin acest contract s-a impus pentru 10 ani un nivel nepermis de scazut al redeventei petroliere, situat intre 3% si13,5%, in vreme ce in alte state ajunge chiar si la 65% si este directionat sub forma de ajutor pentru incalzire.

Marius Marinescu a afirmat ca partea romana in Petrom are si unii reprezentanti certati cu legea, de exemplu Dorinel Mucea, administrator Petrom, care este si vicepresedinte al OPSPI. La fel, imputernicitii Paizan Dumitru Monel, fost director PECO Vrancea, condamnat la 4 ani de inchisoare; Rotarescu Nicolae, fost director la Baza Aprovizionare Floresti, implicat in ilegalitati prin firme private; Abrudan Octavian, fost director Petrom Bihor, inculpat, in 1999, pentru prejudicierea statului cu 14,6 miliarde de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri