Acordul unic de comert liber in Sud-Estul Europei va fi semnat marti, la Bucuresti, in cadrul reuniunii CEFTA, de state din Balcanii de Vest si de Republica Moldova, extinderea si modernizarea CEFTA find o initiativa a Romaniei, informeaza Guvernul.
Premierul Tariceanu a anuntat saptamana trecuta ca Serbia va participa la reuniunea CEFTA si ca a facut concesiile "necesare" pentru semnarea acordului de comert liber, desi initial s-a declarat impotriva semnarii acestui document, din cauza unor dispute economice cu Croatia. "Zilele acestea am avut discutii personale cu premierul Croatiei si cu premierul Serbiei si pot sa va spun ca am rezolvat problema cu Serbia: va participa la reuniune si a facut concesiile necesare pentru a se ajunge la semnarea acordului", a anuntat premierul, citat de NewsIn.

Potrivit comunicatului remis de Executiv, premierul Tariceanu considera ca Romania are un dublu interes prin organizarea, la Bucuresti, a reuniunii CEFTA. "Dorim, pe de o parte, sa aratam partenerilor nostri din Uniunea Europeana ca suntem capabili sa jucam un rol important in asigurarea stabilitatii si securitatii in regiune. Dovedim astfel ca avem capacitatea de a propune proiecte concrete pe care sa le punem in practica, pentru a inceplini obiective comune ale Romaniei si Uniunii Europene. in al doilea rand, tarile din jur vor avea la dispozitie acest cadru de desfasurare a relatiilor economice, care le va ajuta sa-si modernizeze economiile, sa le restructureze si sa le faca mai competitive, a declarat Tariceanu, potrivit informarii Executivului.

Noul Acord va inlocui reteaua actuala de 32 de acorduri bilaterale si de comert liber dintre tarile din Europa de Sud Est si va contribui la crearea unei zone de comert liber in regiune. Acordul privind amendarea CEFTA va fi in concordanta cu regulile Organizatiei Mondiale a Comertului.

Pe langa prevederile si obligatiile generale referitoare la comertul cu produse agricole si industriale, concesii si angajamente de liberalizare a comertului reciproc, CEFTA-2006 contine o serie de prevederi noi, referitoare la servicii, achizitiile publice, barierele tehnice din calea comertului, protejarea drepturilor de proprietate intelectuala, promovarea investitiilor, concurenta si ajutorul de stat, reglementarea disputelor si reglementari privind Comitetul Mixt al Acordului.

Un element de noutate este si constituirea unui secretariat permanent care va acorda sprijin tehnic Comitetului Mixt, data fiind complexitatea noului Acord. Noul Acord va intra in vigoare la 1 mai 2007, daca partile vor depune la depozitarul acordului instrumentele de ratificare, acceptate sau aprobate, pana la 31 martie 2007.

Volumul total al exporturilor Romaniei in statele memebre CEFTA Bulgaria , Croatia , Macedonia inregistrat in primele zece luni ale anului, a crescut cu aproximativ 80 de milioane de euro, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. in ceea ce priveste volumul importurilor, se inregistreaza o crestere cu 60 de milioane euro pe primele zece luni ale anului 2006, fata de perioada similara a anului 2005.

Cresteri substantiale in evolutiile economice s-au inregistrat si in ultimii ani. Exporturile din anul 2005 au fost cu aproximativ 220 milioane euro mai mari decat cele din 2004 si cu peste 450 de milioane de euro mai mari comparativ cu anul 2003. Volumul importurilor a inregistrat in 2005 o crestere cu circa 60 de milioane de euro comparativ cu 2004 si aproximativ 160 de milioane euro fata de 2003.

CEFTA este un acord multilateral de comert liber din centrul si sud - estul Europei, fiind prima formula de asociere economica regionala creata dupa caderea comunismului. Principalul obiectiv al acestui Acord a fost crearea unei zone de comert liber prin liberalizarea treptata a comertului cu produse industriale si agricole intre partile semnatare. Acordul a contribuit la imbunatatirea regimului comertului si la pregatirea membrilor sai pentru aderarea la Uniunea Europeana. Romania este membru CEFTA din 1997. Alaturi de Romania, din CEFTA mai fac parte, in formula actuala, Bulgaria, Croatia, Macedonia.

In ultima perioada, principala preocupare a statelor membre a fost viitorul acestui Acord, intrucat de la 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, Romania si Bulgaria se vor retrage din CEFTA. Cehia, Ungaria, Polonia, Slovenia si Slovacia s-au retras din CEFTA in 2004, odata cu aderarea la UE, in timp ce Bulgaria si Romania urmeaza sa faca acelasi pas la 1 ianuarie 2007. Si Croatia a facut pasi semnificativi in aceasta directie, incepand deja negocierile de aderare la UE, in timp ce statutul Macedoniei, de tara candidata, a fost recunoscut.

Presedintia CEFTA se asigura prin rotatie. in anul 2006 presedintia este asigurata de Romania, urmand ca in 2007 sa fie preluata de Macedonia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri