Agentii economici din sectorul energetic vor putea accesa, de la jumatatea anului 2007 pana in 2013, circa 840 milioane euro din fonduri europene si de la bugetul national in cadrul programului de imbunatatire al eficientei energetice elaborat de Ministerul Economiei.

Din totalul cofinantarii, 560 milioane euro vor proveni din fondurile structurale alocate axei IV a programului sectorial "Cresterea competitivitatii economice" care vizeaza imbunatatirea eficientei energetice. Restul banilor din totalul cofinantarii vor fi alocati de la bugetul national. Ponderea maxima pe cofinantare a acestor proiecte este de 85%, insa proiectele mai mari de 50 milioane euro trebuie aprobate de Comisia Europeana. In cazul intreprinderilor mici si mijlocii, finantarea europeana poate ajunge la 70%.

Programul privind imbunatatirea eficientei energetice vizeaza trei componente. Prima dintre ele are in vedere retehnologizarea producatorilor de energie si a instalatiilor, modernizarea retelei de distributie, precum si realizarea unor investitii in interconectarea retelei nationale la cele europene. Celelalte doua componente se refera la valorificarea resurselor energetice si reducerea impactului negativ asupra mediului.

In urmatoarele patru luni vor avea loc negocieri pentru stabilirea variantei finale, dupa care vor fi publicate procedurile de accesare a fondurilor", a declarat potrivit NewsIn, seful departamentului comunicare din cadrul Organismului Intermediar pentru Energie din Ministerul Economiei si Comertului, Cristian Georgescu. Acesta a precizat ca in principiu Comisia Europeana este de acord cu prevederile capitolelor referitoare la resursele regenerabile si eficienta energetica la consumatorii finali. In schimb, oficialii europeni au rezerve in privinta continutului componentei privind impactul asupra mediului. "O alta problema este ca majoritatea proiectelor vor avea ecou pe piata concurentiala si, cel mai probabil, vor fi incluse in schemele privind ajutoarele de stat", a mai spus Georgescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri