Expertii Comisiei Europene se intalnesc, in perioada 8-11 mai, cu reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru imbunatatirea masurilor prevazute in Programul National de Dezvoltare Rurala, a informat MADR, potrivit NewsIn.

Conform calendarului de negocieri, oficialii europeni responsabili de sectorul dezvoltarii rurale prezinta observatiile referitoare la masurile cuprinse in PNDR, in cadrul intalnirilor cu reprezentantii MADR. Din partea CE participa seful Unitatii pentru Dezvoltare Rurala John Lougheed si expertii responsabili pentru Romania Zelie Peppiette si Mihai Dumitru, iar din partea romana reprezentantii Directiei Generale Dezvoltare Rurala din cadrul ministerului.

"Discutiile au fost axate pe imbunatatirea principalelor masuri care vizeaza cresterea competitivitatii agricole (modernizarea exploatatiei agricole, sprijinirea sectorului de procesare si marketing) precum si pe cele care asigura calitatea vietii in mediul rural (renovarea satelor, sprijin pentru microintreprinderi)", se precizeaza in comunicatul MADR.

De asemenea, expertii CE viziteaza sucursalele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), dar si grupuri si asociatii de producatori, in cursul zilei de vineri.

PNDR stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii. Doar dupa aprobarea acestuia de catre Comisia Europeana, se vor putea accesa fondurile europene destinate dezvoltarii rurale.

Proiectul PNDR prevede ca pentru modernizarea fermelor agricole, fermierul poate primi o cofinantare medie de 50 % din valoarea proiectului, valoarea fiind de 100% pentru refacerea exploatatiei in urma calamitatilor naturale. in functie de amploarea proiectului propus, beneficiarul poate sa primeasca pana la un milion de euro, dar durata proiectului nu trebuie sa depaseasca trei ani.

Pentru intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM), in programul de dezvoltare rurala este prevazut un sprijin financiar pentru implementarea standardelor europene referitoare fie la siguranta alimentara, fie la protectia mediului. in acest caz, se poate asigura o cofinantare de pana la 50 % din fonduri europene, cea mai mare suma acordata fiind de doua milioane de euro pentru un proiect.

Consultanta agricola va fi incurajata de MAPDR din acest an, asfel incat o firma specializata in informarea fermierilor va beneficia de o cofinantare de 100 % a cheltuielilor eligibile. Criteriile si procedura de selectie a firmelor de consultanta care pot solicita fonduri europene urmeaza sa fie stabilita de Ministerul Agriculturii.

Pentru perioada 2007-2013, finantarea pentru dezvoltare rurala se realizeaza atat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), cat si din bugetul national.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri