Productia de vin obtinuta in 2007, este cu circa 10% mai mica decat media normala de 5,5 milioane de hectolitri pe an,dar calitatea este superioara productiilor din alti ani,a declarat, potrivit NewsIn, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului din Romania (PNVV), Ovidiu Gheorghe.
Potrivit specialistilor din domeniu, vinul din 2007 este superior calitativ productiilor din alti ani datorita cantitatii mai mari de zahar, care se acumuleaza in struguri pe perioada secetei, urmand ca din aceasta productie sa fie pastrate si vinuri de colectie.

Directorul Cotnari, Razvan Serghiuta, a declarat, pentru NewsIn, ca productia de vin, din 2007, a fost de circa opt milioane de litri, asemanatoare cu cea de anul trecut. Podgoria Cotnari detine circa 1.270 de hectare si in acest an productia de struguri a fost de noua tone pe hectar.

"Din punct de vedere cantitativ, productia de vin din anul 2007 a fost sensibil apropiata de cea din anul 2006, insa din punct de vedere calitativ, datorita conditiilor climatice din acest an, a fost superioara in raport cu productia de vin din 2006. Este cat se poate de adevarat ca anii secetosi ofera premisele obtinerii unor vinuri de o calitate deosebita, prin acumularea unor cantitati sporite de zaharuri in struguri. O parte din vinurile obtinute in acest an vor fi transferate in vinoteca, intrucat 2007 este un an de referinta pentru companie", a declarat pentru NewsIn, presedintele directoratului Cotnari, Constantin Deleanu.

Brand managerul Murfatlar, Daniel Negrescu, a declarat, citat de NewsIn, ca in 2007, s-a produs o cantitate de 14,5 milioane litri de vin, iar calitatea acestuia este superioara productiilor din alti ani datorita secetei. Cantitativ a fost obtinuta o productie mai mica cu pana la 15 % pe anumite soiuri.

"Anul acesta calitatea este cea care da importanta recoltei si nu cantitatea. Valoric vorbind ea este clar mai mare decat cea de anul trecut. Vinul obtinut este de exceptie insa a trebuit sa platim pentru acest lucru", a precizat Negrescu.

Potrivit acestuia, calitatea vinului a fost data de acumularile mai mari de zahar si aroma imbelsugata a strugurilor. "Temperaturile ridicate si lipsa ploilor au o foarte buna influenta asupra calitatii strugurilor, iar podgoria Murfatlar, prin asezarea geografica, a avut foarte mult de castigat de pe urma acestui fapt. Dobrogea este cunoscuta drept una din cele mai calduroase si insorite zone din Romania si acest lucru ne-a ajutat sa avem o recolta foarte buna.Vinul ce va purta pe eticheta anul 2007 isi va capata un loc de frunte in orice colectie", a mai afirmat brand managerul Murfatlar.

Potrivit patronatului, seceta a afectat local suprafetele cultivate cu vita de vie, in zonele Husi, Iasi, Dealu Mare, Tulcea sau Oltenia, iar grindina a diminuat potentialul de sase milioane de hectolitri pentru productia din acest an. Ministerul Agriculturii a estimat pentru acest an o productie de struguri de 500.000 de tone, aproximativ egala cu cea de anul trecut, dar de o calitate superioara, din care 431.000 de tone struguri pentru vin, iar restul struguri de masa.

Incepand cu luna mai 2007, producatorii de struguri pentru vin sunt obligati sa tina evidenta productiei si a modului de valorificare a acesteia in carnetul de viticultor.

Din datele furnizate de MADR, pentru NewsIn, rezulta ca anul trecut s-a obtinut o productie de 484.300 tone de struguri pentru vin si de 67.000 de tone de struguri de masa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri