Ritmul de crestere al economiei romanesti va incetini in acest an, pana la putin peste 5%, pe fondul calmarii consumului, ceea ce indeparteaza riscurile de supraincalzire.
"Ramanem prudent optimisti in privinta cresterii economice din Romania, dar ne asteptam la o atenuare a acesteia, pe fondul diminuarii cererii de consum", a declarat Paulius Kuncinas, editor regional al Oxford Business Group.

In privinta investitiilor straine directe in Romania, specialistul de la Oxford Business Group a spus ca se asteapta ca acestea sa acopere din ce in ce mai putin din deficitul de cont curent, de la niveluri de 90% in 2006, la 40 - 50% in viitor.

Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au scazut cu 22,3% fata de 2006 pana la 7,069 miliarde euro si au acoperit deficitul balantei de plati in proportie de 41,9%, potrivit statisticilor bancii centrale. In acelasi timp, deficitul balantei de plati a Romaniei a avansat cu 66,13% fata de 2006 pana la 16,87 miliarde euro, valoare echivalenta cu 14,3% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru 2007.

Ca volum, Kuncinas a spus ca se asteapta ca investitiile straine in Romania sa se diminueze in urmatorii ani, tinand cont si de faptul ca, in anii trecuti, acestea au fost puternic alimentate de privatizari, mai ales in domeniul bancar si energetic.

"Apetitul pentru investitii in Romania va scadea in 2008, dar aceasta este o tendinta globala, care poate lucra in doua sensuri. Daca pietele dezvoltate din Europa si cea americana vor intra intr-o recesiune, investitorii straini s-ar putea indrepta catre Romania, care este vazuta ca o piata sigura - si pentru faptul ca este in Uniunea Europeana. Cu toate acestea, primul val de investitii se va calma", a mai spus editorul regional al Oxford Business Group.

Ca tendinta, Paulius Kuncinas a mentionat investitiile la nivel organic, in afacerile deja existente, dar si proiectele de tip greenfield, cum este cazul Nokia. Proiectele de tip "greenfield" sunt cele in care investitia, de exemplu intr-o uzina de productie, este facuta de la zero, fara a exista deja bransarea la utilitati.

Pentru atragerea investitorilor straini in Romania, Kuncinas a mai subliniat nevoia de forta de munca bine calificata, "la pretul potrivit", mai ales in domeniile financiar sau de management al proiectelor.
Specialistul de la Oxford Business Group a apreciat ca segmentele cele mai mature ale pietei romanesti sunt, in prezent, cel informatic si de telecomunicatii si sectorul bancar. Printre cele mai putin dezvoltate se numara turismul si agricultura.

Potrivit lui Kuncinas, turismul constituie "cea mai mare oportunitate ratata" pentru economia Romaniei. "Luand in calcul potentialul geografic al Romaniei, este nevoie de strategie si de stimulare, care sa aduca veniturile din acest sector la 5-6% din PIB, fata de doar 1-2% in prezent", a explicat el.

Pe partea de politici aplicate la nivel macroeconomic, Kuncinas a atras, la randul sau, atentia asupra nevoii de o inasprire a politicii fiscale, care sa limiteze cererea agregata, pentru a nu mai adanci deficitul de cont curent. El a spus insa ca este putin probabil ca acest lucru sa se intample inainte de alegerile din acest an.

Marti, guvernatorul BNR a atras atentia ca "medicamentul" pentru corectia deficitului de cont curent nu este neaparat cursul, care joaca rolul de "adjuvant", ci tocmai controlul cererii agregate, prin politici fiscale si salariale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri