Rata somajului va depasi 8% in 2009, iar numarul somerilor va trece de 1,2 milioane de persoane, in conditiile in care aproape 500.000 de romani se vor intoarce in tara din Spania si Italia si in contextul dublarii numarului somerilor din Romania, estimeaza liderii sindicali.
Reprezentantii principalelor confederatii sindicale din tara sustin ca domeniile cele mai grav afectate de criza economica internationala vor fi industria textila, constructiile, agricultura, industria constructiilor de masini si sectorul financiar.

"Din informatiile pe care le detin stiu ca se vor intoarce in tara peste 500.000 de romani din Spania si din Italia si in aceste conditii ma astept ca numarul somerilor sa depaseasca cifra de un milion. Multi se intorc in tara pentru ca nu au vechime in tarile in care au lucrat iar acum, cu cresterea numarului de disponibilizari, nu pot beneficia de somaj acolo", a declarat, citat de NewsIn, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Liderul sindical a adaugat ca revenirea romanilor acasa va pune presiune pe economia "gri" intrucat foarte multe persoane vor lucra la firmele mici si vor contribui la cresterea evaziunii fiscale.

"Reintoarcerea masiva a romanilor va avea ca efect si cresterea evaziunii fiscale care va duce la blocarea posibilitatii de diminuare a impozitelor pe salarii intrucat vor fi mai putini bani la buget", a explicat Hossu.

La randul sau, vicepresedintele BNS, Ovidiu Jurca, sustine ca firmele din constructii, industria auto si societatile financiare vor disponibiliza pana la mijlocul anului 2009 aproape 350.000 de persoane si astfel numarul somerilor din Romania va depasi 700.000 de persoane, la care se vor adauga cei care se vor intoarce din Spania si Italia.

"Vom asista la dublarea somajului din Romania iar cele mai afectate sectoare vor fi constructiile civile si industriale, industria alimentara, industria auto si finantele. Exista riscul ca aproape 20% dintre cei care lucreaza in finante-banci si asigurari sa-si piarda locurile de munca anul viitor. Cei mai afectati vor fi cei care furnizeaza servicii de consultanta si cei care lucreaza in asigurari ca persoane fizice autorizate", a mentionat liderul sinducal.

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, sustine ca numarul real al somerilor din Romania este cu 50% mai mare decat cel anuntat de reprezentantii ministerului Muncii si se apropie de 500.000 de persoane.

"Foarte multi oameni nu sunt inregistrati la oficiile de somaj si prefera sa munceasca la negru din cauza taxelor foarte mari puse pe salarii. Cred ca in prezent cifra reala a somajului este de aproape 500.000 de persoane. Ne propunem sa-i fortam pe reprezentantii ANOFM sa creasca numarul cursurilor de recalificare si sper ca rata somajului sa nu depaseasca 8% anul viitor", a precizat Petcu.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, declara pe 1 noiembriel la Realitatea TV, ca aproximativ 17.000 de romani ar putea fi disponibilizati pana la sfarsitul anului 2008 din cauza crizei economice, ceea ce ar putea necesita majorarea cheltuielilor bugetare pentru someri in 2009.

"Situatia devine ingrijoratoare, de aceea trebuie sa fim responsabili", a spus Campeanu, care a adaugat ca deocamdata persoanele disponibilizate pot fi absorbite de piata muncii pentru ca in Romania se manifesta o lipsa acuta de forta de munca in unele domenii.

Campeanu mentiona ca ministerul are o strategie pentru acesti someri si dispune de bani, iar daca va fi nevoie de mai multi, se va recurge la rectificarea bugetului pe anul viitor.

Numarul total al somerilor inregistrati la sfarsitul lunii septembrie era de aproape 353.000 persoane, iar rata somajului se situa la 3,9%, potrivit ministerului Muncii.

Bugetul asigurarilor de somaj pentru 2009 a luat in calcul reducerea ratei somajului de la 4% in acest an la 3,9% in 2009. Pentru asigurari si asistenta sociala, bugetul pe 2009 prevede alocarea a 11,4% din PIB (65,7 miliarde lei).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri