Protecţia civililor "trebuie să fie primordială" în conflictul dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas, a declarat secretarul general al ONU Antonio Guterres, citat de Reuters, avertizând că Fâşia Gaza devine "un cimitir pentru copii", relatează Agerpres.

"Trebuie să acţionăm acum pentru a găsi o cale de ieşire din acest punct mort brutal, îngrozitor şi agonizant al distrugerii", a spus Guterres în faţa reporterilor, cerând din nou o încetare a focului umanitară imediată.

"Părţile în conflict şi comunitatea internaţională se confruntă cu o responsabilitate imediată şi fundamentală: să pună capăt acestei suferinţe colective inumane şi să crească radical ajutorul umanitar pentru Gaza", a mai declarat Antonio Guterres reporterilor.

"Coşmarul din Gaza este mai mult decât o criză umanitară, este o criză a umanităţii", a comentat el, repetând în acelaşi timp condamnarea "actelor teroriste odioase" ale Hamas din 7 octombrie, notează France Presse.

Israelul a promis că va distruge Hamas, care guvernează Fâşia Gaza, după ce militanţii au ucis 1.400 de persoane şi au luat peste 240 de ostatici într-un atac la 7 octombrie. Israelul loveşte Gaza din aer, a impus asediul şi a lansat o invazie terestră. Autorităţile sanitare palestiniene au anunţat că numărul morţilor în Gaza depăşeşte 10.000.

Potrivit celui mai recent bilanţ al Ministerului Sănătăţii al Hamas anunţat luni şi citat de AFP, 10.022 de persoane, majoritatea civili, inclusiv peste 4.000 de copii, au fost ucise în Fâşia Gaza din 7 octombrie în urma bombardamentelor devastatoare israeliene.

"Gaza devine un cimitir pentru copii", a declarat Guterres, adăugând că "sute de fete şi băieţi sunt ucişi sau răniţi în fiecare zi".

El a mai spus că au fost comise încălcări clare ale dreptului internaţional umanitar. ONU are nevoie de 1,2 miliarde de dolari pentru a ajuta la furnizarea de ajutor către 2,7 milioane de persoane din Gaza şi Cisiordania.

"Operaţiunile terestre ale Forţelor de Apărare ale Israelului şi bombardamentele continue lovesc civili, spitale, tabere de refugiaţi, moschei, biserici şi facilităţi ale ONU - inclusiv adăposturi. Nimeni nu este în siguranţă", a subliniat Guterres.

"În acelaşi timp, Hamas şi alţi militanţi folosesc civili ca scuturi umane şi continuă să lanseze rachete fără discriminare către Israel", a mai spus el.

Guterres a anunţat că 89 de persoane care lucrau pentru Agenţia ONU pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA) au fost ucise în Gaza, un bilanţ pe care el l-a descris ca cel mai ridicat pentru lucrătorii umanitari ai Naţiunilor Unite, mai mare "decât în orice perioadă comparabilă din istoria organizaţiei noastre".

Camioane de ajutor au intrat în Gaza din Egipt prin Rafah, principala trecere care nu se învecinează cu Israelul. Dar oficialii ONU au spus în mod repetat că acest ajutor este insuficient pentru populaţia civilă din Gaza de aproximativ 2,3 milioane de locuitori, dintre care peste un milion au rămas fără adăpost în urma bombardamentelor Israelului.

Acest "firicel de asistenţă nu satisface oceanul nevoilor", a notat Guterres. Doar punctul de "trecere Rafah nu are capacitatea de a procesa camioanele de ajutor la scara necesară", a notat el.

El a mai spus că puţin peste 400 de camioane au trecut în Gaza în ultimele două săptămâni, comparativ cu 500 cu o zi înainte de conflict, adăugând că cifrele nu includ livrări de combustibil.

Naţiunile Unite au declarat săptămâna trecută că este nevoie de mai multe puncte de trecere a frontierei pentru a livra ajutor în Fâşia Gaza asediată şi că Kerem Shalom - controlat de Israel - este singurul echipat pentru a prelua suficiente camioane, aminteşte Reuters.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri