Restructurarea autoritatii de telecomunicatii de catre guvernul Tariceanu in pofida unei sentinte judecatoresti e fara precedent in alte tari si cu atat mai grava cu cat e a doua oara cand o asfel de masura a schimbat seful autoritatii, a declarat Martin Selmayr, purtator de cuvant CE.
Martin Selmayr a prezentat joi decizia Comisiei Europene de a deschide procedura de incalcare a Tratatului UE (infringement) dupa ce fostul guvern a restructurat autoritatea nationala de telecomunicatii pentru a-i demite seful, potrivit NewsIn.

Intrebat daca au mai existat si alte state membre in care au fost luate asemenea masuri, Selmayr a spus ca "si in alte tari au mai existat tentative de ingerinta politica, dar in nici una nu s-a intamplat ca o sentinta judecatoreasca sa fie pur si simplu ignorata".

Purtatorul de cuvant a spus si cand a prezentat decizia ca acest caz a fost cu atat mai grav cu cat nu s-a intamplat pentru prima oara in Romania, caci inainte de aderare, seful autoritatii a fost schimbat tot prin restructurarea institutiei prin ordonanta de urgenta.

"Trebuie sa scapam de aceste ordonante de urgenta care atarna ca o sabie a lui Damocles peste autoritatile de reglementare. Este in interesul jucatorilor de pe piata romaneasca si in interesul consumatorilor ca situatia sa se schimbe", a declarat Selmayr, pentru NewsIn.

El a subliniat ca executivul european nu este interesat de o anumita persoana la carma autoritatii, ci de stabilitatea institutionala. "Un director nu-si poate face treaba eficient daca este tot timpul sub amenintarea demiterii prin restructurare", a spus purtatorul de cuvant.

Expertii CE vor colabora cu echipa noului ministru Gabriel Sandu pentru redactarea unui cadru legal "stabil", care sa nu mai permita astfel de "decizii pripite", a spus Selmayr. Cazul de infringement poate fi inchis cand executivul european va constata ca masurile adoptate de autoritatile romane sunt indeajuns de solide si garanteaza stabilitatea institutionala.

Selmayr a evitat sa extrapoleze cazul la situatia de ansamblu a stabilitatii legislative din Romania, in contextul monitorizarii de catre CE a reformei justitiei si luptei anticoruptie.

In concluziile ultimului raport CE din iulie 2008 se arata ca "performanta sistemului judiciar din Romania este impiedicata de insecuritatea juridica, ce se datoreaza mai multor factori, inclusiv aplicarii neuniforme a legii si recurgerii excesive la ordonantele de urgenta". Acesta era unul dintre motivele pentru care CE recomanda mentinerea monitorizarii pentru "inca o vreme".

In septembrie 2008, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat decizia luata cu o luna inainte de primul-ministru de atunci al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, de a-l inlocui in functie pe seful Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii. Ca urmare a acestei decizii, presedintele institutiei ar fi trebuit reinstalat in functie. Cu toate acestea, sentinta Curtii nu a fost aplicata, deoarece guvernul roman a adoptat o ordonanta de urgenta, in aceeasi zi, prin care a restructurat si redenumit institutia, numind si un presedinte nou. Acest fapt a lasat fara obiect decizia instantei.

Comisia Europeana a trimis doua scrisori de avertizare, in 19 septembrie si 14 octombrie 2008, prin care reclama gravitatea acestui caz si cerea explicatii autoritatilor romane. "Cu toate acestea, nu s-a primit un raspuns satisfacator la aceste scrisori. In consecinta, Comisia a transmis Romaniei o notificare de punere in intarziere, prima etapa a procedurii de infringement, conform articolului 226 din Tratatul CE", se arata in comunicatul CE.

ANRCTI a fost infiintata in decembrie 2006 tot prin restructurarea fostei autoritati, care se chema ANRC.

In afara procedurii de infringement (incalcare a Tratatului de aderare) declansate joi impotriva Romaniei, Comisia a mai initiat proceduri de acest fel impotriva unor state membre pentru interventii in independenta autoritatilor nationale de telecomunicatii. Unele dintre ele au putut fi intre timp inchise (Bulgaria,Slovenia, Cipru, Slovacia si Luxemburg), dupa ce autoritatile au luat masuri pentru rezlovarea situatiei. Polonia a fost deferita Curtii Europene de Justitie in iulie 2008. Procedurile impotriva Letoniei si Lituaniei, declansate in septembrie 2008, sunt inca in derulare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri