Parlamentatii din comisiile reunite de cultura au hotarat ca Ministerul Culturii sa primeasca 1% din PIB, ceea ce reprezinta o crestere de peste cinci ori a sumelor prevazute in proiectul de buget, care reprezentau sub 0,2% din PIB, o parte din bani fiind tranferati din bugetul ICR-ului.
Propunerea a fost facuta de senatorul Sergiu Nicolaescu, in conditiile in care ministrul Culturii Kelemen Hunor (foto), desi s-a declarat nemultumit de buget, a mentionat ca il accepta, pentru ca stie care sunt conditile de bugetare. Mai mult, parlamentarii au luat 16 milioane din bugetul Institutului Cultural Roman si i-au trecut la Ministerul Culturii, considerand ca bugetul era mult prea mare pentru ICR.

Horia Roman Patrapevici, presedintele ICR, a fost pus in fata faptului implinit atunci cand a venit la comisia de cultura, el specificand ca in primul rand nu a fost anuntat despre audieri si ca multi parlamentari au preferat sa plece pentru a nu se mai putea reveni asupra scaderii bugetul institutului.

Pe de alta parte, Kelemen Hunor a declarat, dupa iesirea de la audieri, ca nu crede ca propunerea parlamentarilor din comisia de cultura va trece de comisia de buget si ca Ministerul Culturii probabil va primi in final suma stabilita de Ministerul Finantelor inaintea numirii sale ca ministru. Hunor a mentionat ca, din cauza lipsei de bani, in acest an nu va incepe niciun santier nou de restaurare a monumentelor, fiind continuate doar santierele deja in lucru.

Hunor a mai precizat ca ministerului i s-au pus la dispozitie doar 167 milioane de lei dintre cele 500 milioane primite printr-o finantare rambursabila de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Banii vor fi folositi pentru restaurarea Teatrului National, a Bibliotecii Nationale, a Operei Romane, Teatrului National din Iasi, a Muzeului National de Arta si a Muzeului Antipa. Creditul primit de Romania este pe 18 ani, iar obligatia statului roman, care participa cu o suma mica la cofinantare, este de a preda la cheie in 2012 aceste lucrari.

Hunor a precizat ca va primi la rectificare restul de bani pana la 500 de milioane si a mai spus ca, probabil, desi banii vin din fonduri europene, Ministerul Finantelor a preferat sa acorde doar o parte din ea, pentru ca, altfel, suma ar fi intrat in calculul deficitului bugetar.

Potrivit proiectului de buget, Ministerul Culturii si Patrimoniului National ar fi trebuit sa dispuna, in 2010, de 689,264 milioane de lei, ceea ce inseamna 68,28% din bugetul anului 2008 si cu 3,26% mai putin decat in executia preliminata pe 2009. Cheltuielile de personal scad de la 31,039 milioane de lei, cat se mentioneaza in executia preliminata pe 2009, la 29,267 milioane de lei in 2010, ceea ce inseamna cu 5,72% mai putin.

Potrivit componentei sistemului de finantare, Cultura este un domeniu dependent, in cea mai mare masura, de bugetul de stat: 98,8 la suta este ponderea acestuia, in timp ce veniturile proprii reprezinta doar 1,2%.

Pentru 2011, se estimeaza ca banii Culturii vor ajunge la peste un miliard de lei, dupa cum se arata tot in proiectul de buget pe anul viitor.
Ministerul nu mai cuprinde si Cultele, care vor fi coodonate de un secretariat de stat direct in subordinea premierului.

Potrivit vicepresedintelui Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, conducerea Parlamentului a stabilit programul de adoptare a bugetului de stat pe anul 2010 pana pe 15 ianuarie, iar dezbaterea acestuia in plenul reunit va incepe la data de 11 ianuarie, intr-o sesiune extraordinara.
Depunerea amendamentelor de catre parlamentari se va face intre 4 si 7 ianuarie. Dupa aceea, proiectul de buget intra in dezbatere in comisiile avizatoare si in cele de specialitate pentru elaborarea raportului pana pe 10 ianuarie.

Citeste cum au fost reorganizate ministerele in noul Guvern Boc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri