Inflatia a ajuns, la finalul anului trecut, la 4,7-4,8%, usor peste limita superioara a intervalului tintit de BNR, in special pe fondul majorarii accizelor, estimeaza analistii chestionati de NewsIn, care considera insa ca tendinta dezinflationista se va relua incepand cu luna februarie.
"Majorarea accizelor si cresterile sezoniere ale preturilor alimentare au actionat in sensul accelerarii inflatiei, insa ne asteptam ca rata inflatiei sa revina sub 4% in prima jumatate din 2010. In ianuarie vom vedea o rata lunara mare, tot din cauza accizelor, fara o accentuare semnificativa a ratei anuale, pe fondul unui efect de baza favorabil. Tendinta dezinflationista se va relua probabil din februarie, iar daca leul continua sa se aprecieze, aceasta va fi mai accentuata", a declarat economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

El estimeaza pentru finalul lui decembrie un nivel al inflatiei de 4,8%, cu o rata lunara de 0,4%. In ultima luna din 2009, leul s-a apreciat cu circa 1,5%, pana la un curs mediu de 4,2248 unitati/euro, de la nivelul din noiembrie, de 4,2881 lei/euro.

In acelasi timp, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, apreciaza ca inflatia s-a plasat la 4,7% la finalul anului trecut, rata lunara pentru decembrie 2009 fiind de 0,25%.

"Cresterea accizelor se va reflecta in majorarea preturilor produselor nealimentare, precum tutunul si combustibilii. Pe partea de servicii este posibil sa vedem chiar o scadere, datorita aprecierii leului", a spus Pal, potrivit NewsIn.

Totodata, economistul-senior al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, apreciaza ca inflatia s-a plasat la 4,7% la finalul lunii decembrie, usor peste limita superioara a intervalului tintit de banca centrala in 2009, de 3,5% plus sau minus un punct procentual. "Pentru a se incadra in tinta, inflatia lunara in decembrie ar fi trebuit sa fie de doar 0,1%, ceea ce este destul de putin probabil", a comentat Chidesciuc.

In comunicatul de presa publicat saptamana trecuta, dupa decizia de politica monetara , banca centrala a estimat impactul majorarii accizelor la tutun asupra ratei anuale a inflatiei (reflectata prin indicele preturilor de consum) pentru sfarsitul anului 2009 la 1,8 puncte procentuale.

Astfel, BNR anticipeaza "premise favorabile consolidarii procesului de dezinflatie", pe masura epuizarii, in cursul lui 2010, a efectelor majorarii accizelor si cu conditia reactivarii aranjamentului cu FMI si UE, in ciuda stagnarii temporare a procesului de dezinflatie", mai arata comunicatul.

Rata anuala a inflatiei a urcat la nivelul de 4,65% in luna noiembrie 2009, fata de 4,3% in luna precedenta, pe fondul majorarii accizelor si cresterii preturilor marfurilor alimentare.

Cu toate acestea, BNR subliniaza ca "pe masura anticipatei epuizari, in cursul anului 2010, a efectelor majorarii accizelor si cu conditia reactivarii aranjamentului multilateral de finantare externa incheiat cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale este de asteptat sa se creeze premise favorabile consolidarii procesului de dezinflatie".

In acest context, "pentru asigurarea unei perspective de convergenta a ratei inflatiei catre tintele stabilite pe termen mediu, in paralel cu relansarea durabila a cresterii economice", Consiliul de Administratie al BNR a decis, pe 5 ianuarie, reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,5% de la 8% pe an.

Anul 2009 ar fi al treilea consecutiv in care banca centrala isi rateaza tinta de inflatie. BNR a adoptat tintirea inflatiei in 2005 si a reusit sa-si atinga obiectivul intr-un singur an, respectiv in 2006, cand rata anuala a inflatiei de la sfarsitul anului, de 4,87%, a fost sub tinta anuntata, de 5% plus sau minus un punct procentual.

In 2005, BNR si-a ratat cu putin obiectivul de inflatie fixat, iar in 2007 nivelul inflatiei anuale de la finalul anului - de 6,57% - a fost semnificativ peste tinta de 4% plus sau minus un punct procentual (3-5%). La finalul anului trecut, rata anuala a inflatiei a fost de 6,3%, semnificativ peste tinta de 3,8% plus sau minus un punct procentual (2,8-4,8%).

Institutul National de Statistica (INS) publica marti, 12 ianuarie, cifrele privind inflatia in ultima luna a lui 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri