Producatorul de huila Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani va fi ultima companie care intra in gigantul energetic Hidroenergetica, pentru ca autoritatile intentioneaza sa-i "dea la o parte" datoriile istorice de un miliard de euro prin procedee legale, a declarat Tudor Serban.
"Vrem sa luam o masura radicala referitor la situatia economica a acestei companii. Strange in jurul sau datorii de un miliard euro, din cauza proceselor de restructurare si a incapacitatii sale de a-si plati taxele catre stat. CNH trebuie sa intre fara datoriile istorice in compania mare rezultata in urma reorganizarii sectorului energetic romanesc. Exista un procedeu legal pe care il vom aplica, astfel incat sa o divizam si sa intre doar cu activele care nu au aceste datorii", a declarat secretarul de stat din Ministerul Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Tudor Serban.

Potrivit oficialului, acesta este motivul pentru care intrarea CNH Petrosani in gigantul energetic se va face mai tarziu, dupa infiintarea Hidroenergetica, aceasta masura urmand a fi aplicata in urmatorele sase luni. De altfel problema a fost dezbatuta inclusiv cu Fondul Monetar International, a afirmat Serban, potrivit NewsIn.

"Ar fi pacat sa infiintam o companie mare in care sa atragem si datoriile istorice ale unei alte companii. Compania noua nu ar mai fi eficienta. Trebuie date la o parte active care sa contina aceste datorii istorice. Si exista din punct de vedere legislativ posibilitatea de fuziune, de extragere a activelor care sa-i permita o activitate care sa nu aiba aceste datorii", a precizat oficialul MECMA.

Totodata, el a mentionat ca aceste datorii istorice oricum nu mai pot fi recuperate niciodata si ca sunt mai multe "niste date statistice", fara niciun fel de influenta economica asupra Guvernului, ci doar asupra situatiei financiare a companiei respective.

Serban a mai spus ca numarul de mineri din Romania a scazut in ultimii cinci-sase ani de aproape zece ori, la 21.000 mineri in 2010, fata de 200.000 mineri in 1995-1996.

Hotararea de Guvern prin care sectorul energetic din Romania se reorganizeaza si se comaseaza in doua mari companii, Electra si Hidroenergetica, a fost publicata pe 5 februarie in Monitorul Oficial.

Prima companie nationala, Electra SA, va avea in structura Complexurile Energetice Turceni, Rovinari si Craiova, cu sucursalele lor, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), S.H. Ramnicu Valcea, S.H. Sibiu, S.H. Targu Jiu, sucursale ale Hidroelectrica, care, prin operatiunea de divizare prin desprindere de patrimoniu, sunt preluate de catre Electra SA.

Cea de-a doua companie nationala, Hidroenergetica SA, va cuprinde patrimoniul Hidroelectrica, asa cum va ramane acesta dupa desprinderea partii din acesta, corespunzator sucursalelor S.H. Ramnicu Valcea, S.H. Sibiu si S.H. Targu Jiu, Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti (cu sucursalele lor), fiind filiale ale Termoelectrica, Hidroserv-urile Bistrita, Slatina, Portile de Fier, Curtea de Arges, Sebes, Hateg, Cluj, filiale ale Hidroelectrica, patrimoniul Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, in tot sau in parte, precum si patrimoniul aferent sucursalelor Electrocentrale Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursale ale Termoelectrica, care se va desprinde din Termoelectrica prin constituirea a doua noi societati comerciale, care vor fi preluate prin fuziune de catre Hidroenergetica ulterior infiintarii acesteia.

CNH, singura companie de stat care va primi subventii in 2010


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri