Ordonanta de Urgenta cu privire la masurile pentru combaterea evaziunii fiscale contine o serie de prevederi ce incalca legislatia comunitara, Guvernul riscand astfel sesizarea prompta si sanctiuni drastice din partea Uniunii Europene, avertizeaza expertii fiscali din cadrul Deloitte Tax.
Proiectul mentioneaza infiintarea de puncte de control fiscal pentru plata TVA la achizitiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peste, zahar si materiale de constructie.

„Desi nota de fundamentare a proiectului semnaleaza incalcarea reglementarilor comunitare, Guvernul se bazeaza probabil pe o reactie intarziata din partea reprezentantilor Comisiei Europene, mizand pe procedurile complexe si de durata care conduc la declansarea procedurii de infringement”, spune Pieter Wessel (foto), Partener, Deloitte Tax.

„Insa instituirea unor astfel de bariere de comert inseamna incalcarea principiului fundamental al liberei circulatii a marfurilor, consimtit de statul roman prin semnarea Tratatului de Aderare. O astfel de actiune va fi cu siguranta amendata prompt de institutiile europene si statul roman s-ar putea afla in postura de a suporta costuri semnificative”.

Propunerea de reintroducere a accizelor pentru unele produse considerate de lux (blanuri, parfumuri, bijuterii) incalca, de asemenea, prevederile Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene.

„In aceste conditii, toti cei care vor fi nevoiti sa achite aceste taxe vor putea cere restituirea lor de la statul roman. Mai mult, Comisia Europeana a sesizat deja Romania in legatura cu aceasta incalcare a legislatiei comunitare, iar statul roman a fost de acord sa elimine aceste accize interne incepand cu 1 ianuarie 2010”, subliniaza Pieter Wessel.

Interzicerea functionarii antrepozitelor de depozitare de produse accizabile (alcool, tutun, produse energetice) incepand cu 1 august 2010 reprezinta un obstacol suplimentar pentru comertul cu aceste produse. In plus, o astfel de masura incalca sever principiul securitatii juridice, principiu conform caruia orice contribuabil trebuie sa aiba o garantie a stabilitatii legislatiei care sa ii ofere posibilitatea unei planificari a activitatii pe termen lung.

Oficialii Deloitte au atras atentia asupra acestor implicatii si in cadrul discutiilor din cadrul Comisiei de dialog social deschisa pentru analiza proiectului de ordonanta.

„In consens cu restul participantilor la intalnirea de ieri, lansam un apel la adresa Ministerului de Finante, sperand ca va lua act de ingrijorarea mediului de afaceri si ca va reveni asupra acestor propuneri. Desi suntem constienti de nevoile bugetare stringente din acest moment si suntem de acord ca se impun anumite masuri de austeritate, reversul medaliei la masurile enumerate mai sus se poate manifesta mult mai repede decat s-a anticipat si la costuri mult prea mari pentru a le mai justifica implementarea”, a concluzionat Pieter Wessel.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri