Pietele internationale devin mult mai "nervoase" atunci cand datoria publica in multe tari, inclusiv Romania, depaseste 40% din PIB, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, subliniind ca, in aceste conditii, rezerva valutara a bancii centrale nu este una excesiva, conform Mediafax.
" Sunt tari din America Latina care au intrat ind default cu o datorie publica de 20%. Exista in literatura de specialitate o limita de 60% privind ponderea datoriei publice in PIB, dar in cazul multor tari, si Romania se situeaza in aceasta categorie, cu o datorie de 40% din PIB, pietele devin mult mai nervoase", a spus Isarescu, la Forumul Bancar Roman, organizat de FinMedia si BNR.

El a subliniat ca, in aceste conditii, banca centrala nu tine o rezerva excesiva din punct de vedere al credibilitatii.

De aceeasi parere a fost si presedintele ING Bank Romania, Misu Negritoiu, care considera ca problema principala este reprezentata de datoria publica, desi aceasta are o pondere destul de mica in datoria externa.

"Ma surprinde ca dupa 15 ani noi tot mai dezbatem basic economics. Cred ca dezbaterea pe datoria externa este mai mult emotionala decat fundamentala. Eu cred ca trebuie sa ne punem problema datoria publice. Pana la urma, nervozitatea pietelor de capital este data de dimensiunea datoriei publice", a spus Negritoiu.

Rezervele valutare ale BNR totalizau 32,309 miliarde euro la finele lunii octombrie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri