Masurile coerente de politici economice se vad cu intarziere in nivelul de trai, iar lipsa educatiei financiare face ca populatia sa le penalizeze din puncte de vedere politic, asa cum s-a intamplat si in anul 2000, apreciaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, fost premier in urma cu zece ani.
"Alegerile (din 2000 - n.r.) au fost pierdute intr-o maniera normala pentru cine stie in ce masura se pot imbina ciclurile politice si economice, au fost pierdute de guvernul pe care l-am condus. Perceptia de mai bine s-a simtit putin, dar reformele economice au fost dure, mai ales in 1998 si 1999, dar si in 2000 (...) Ciclurile economice si politice n-o sa se suprapuna daca nu educam populatia din punct de vedere financiar. Masuri coerente din punct de vedere economic se vad cu intarziere, exista o defazare, chiar daca ai crestere economica (...) Multa lume mi-a spus atunci «a fost bine c-ati redresat economia, dar s-a vazut mult mai tarziu in nivelul de trai»", a afirmat Isarescu la conferinta "Guvernarea 1996 - 2000 evaluarea din perspectiva ultimilor zece ani", potrivit Mediafax.

Fostul premier spune ca unul dintre obeictivele pe care si le-a stabilit in anul 2000 a fost organizarea de alegeri libere si corecte intr-un mod ireprosabil.

"Din moment ce am pierdut atat de glorios nu cred ca mai exista vreun dubiu (...) Alegerile au fost libere, corecte, nefortate, s-a platit tributul, dupa mine exagerat, pentru reformele economice, in special de Partidul Taranist. Nu m-am simtit deloc jignit ca m-au facut taranist cand am plecat, desi adevarul este ca daca am vreo legatura traditionala, bunicii mei au fost liberali", a continuat Isarescu.

Vorbind despre actul de guvernare, Isarescu a aminitit ca Romania a trecut prin cinci crize financiare in ultimii 20 de ani "si tot nu s-a invatat minte", sugerand ulterior ca lipsa educatiei financiare este cauza acestui comportament.

"Se spune despre romani, prin strainatate, ca daca acum apare un nou Caritas in Piata Unirii se gasesc 200.000 de insi care sa mearga acolo. Atat de jos este educatia financiara", a mai spus Isarescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri