Analistii recomanda leul, chiar daca dobanzile depind de inflatie
Ce s-ar putea intampla cu dobanzile bancare in viitor? De evolutia lor depind randamentele din 2006. Previziunile sunt de crestere a dobanzilor atat la economiile in lei, cat si la cele in valuta. Ce alegem?

Cel putin doua scenarii pot fi conturate in perspectiva anului viitor. Ambele depind insa de scaderea inflatiei si de cresterea sau temperarea cererii interne, principala vinovata de evolutia dobanzilor. In trimestrul III 2005, rata dobanzii de politica monetara a fost redusa pana la nivelul de 7,5% pe an. Dobanzile la depozite au ajuns la cote de alarma. Media pe sistemul bancar s-a situat astfel in jurul valorii de 6%, in timp ce inflatia risca sa depaseasca 8,3% in acest an. Excesul de lichiditate din piata stimuleaza cererea, inflameaza consumul, dar descurajeaza dramatic economisirea. Pentru a contracara aceste efecte, BNR este nevoita sa mentina o politica monetara restrictiva, care va conduce la o temperare a creditarii si, implicit, la o crestere treptata a dobanzilor.

Dupa ce BNR a dat semnalul in luna noiembrie, dobanzile la depozitele populatiei au inceput sa creasca. Din pacate, bancile care au operat aceste cresteri minore sunt cele care aveau dobanzile in lei la nivelul de 2% sau chiar sub acest nivel. Rata reala a dobanzii la depozite isi pastreaza aproape neschimbat caracterul stimulativ asupra excesului de cerere, in timp ce nivelul dobanzilor la credite isi mentine un caracter relativ neutru. Acesta ar fi primul scenariu, iar specialistii au cazut de acord asupra faptului ca, in prima jumatate a anului viitor, media dobanzilor la depozitele bancare in lei va fi de 7%, fapt care ar face atractive economiile in lei.

Banca centrala a subliniat un al doilea risc care se adauga celui de crestere a consumului: reducerea economisirii. Un astfel de fenomen propagat pe termen lung ar putea aduce prejudicii nu doar stabilitatii macroeconomice, ci si proceselor de refacere a intermedierii bancare si de crestere a investitiilor. Din contra, o sporire a economisirii interne ar avea o contributie importanta la reducerea deficitului de cont curent. Cu atat mai mult cu cat dobanzile la euro si valuta sunt acceptabile, oferind un randament de 2%, iar perspectivele pe plan international sunt de crestere. Marele dezavantaj este insa pericolul unei corectii masive a cursului de schimb. Dobanzile inalte la depozite ar atrage fonduri speculative externe, iar BNR s-ar vedea nevoita la un moment dat sa se retraga din piata valutara. Acest lucru ar putea conduce in a doua perioada a anului la o prabusire a dobanzilor chiar sub nivelul la care se afla acum.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22543&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri