Boris Schneider a plecat de la conducerea Asirom, parte de Vienna Insurance Group (VIG), iar in locul sau a fost nominalizata pentru functia de director general Mariana Diaconescu, ea fiind promovata din interiorul grupului austriac.
Austriacul Boris Schneider (foto) a preluat functia de director general al Asirom, alaturi de o noua echipa manageriala, in luna iunie 2005 in locul lui Ion Bratulescu, transferat in postul de director general adjunct.

Incepand cu luna februarie 2004, postul de director general la Asirom a revenit, in ordine cronologica, lui Catalin Stroe, Fred Heat si Ion Bratulescu. Asirom, controlata in acea perioada de grupul InterAgro, se afla in declin financiar incepand cu anul 2002, cand compania a pierdut pozitia de lider al pietei de profil.

In privinta rezultatului activitatii, asiguratorul a incheiat cu pierderi de 236,2 miliarde de lei, pentru prima data de la inceputul activitatii, in anul 1990. Cu un an in urma, societatea a obtinut un profit net de 176,13 miliarde de lei. Pierderea a fost generata de rezultatul negativ inregistrat de companie pe clasa de asigurari de avarii auto si furt, din care jumatate a fost pierdere din polite de avarii auto si furt incheiate cu persoane fizice.

Astfel, printre obiectivele noului manager, alaturi de noua echipa de conducere a Asirom, se mnetiona identificarea punctelor forte si a problemelor companiei. Schneider a lucrat incepand cu anul 1999 in cadrul grupului austriac Wiener Staedtische, unde a indeplinit diverse functii de conducere, printre care si pe cea de coordonator pentru Europa de Sud-Est. Pentru o perioada de timp, Schneider a fost si director general adjunct la Unita.

Presedintele InterAgro, Ioan Niculae, afirma la momentul respectiv ca noua echipa manageriala este rezultatul unor discutii ce au durat aproape un an, pentru fiecare pozitie de conducere fiind analizate zece variante.

„Personalul a fost recrutat prin intermediul unei firme specializate. Cred ca aceasta schimbare, la nivelul top managementului, trebuia sa o fac in perioada anilor 2001-2002. Este o greseala pe care mi-o asum”, a comentat Niculae. El a mai spus ca se asteapta ca primele efecte privind revigorarea activitatii societatii sa apara pana la finalul anului.

O tranzactie cu scantei

Totodata, la acea vreme, numirea lui Schneider la conducerea Asirom era considerata un prim pas in preluarea companiei de catre grupul Wiener Staedtische, devenit in 2006 Vienna Insurance Group.

Austriecii preluasera recent cu 64 de milioane de euro pachetul detinut de grupul israelian TBIH la Omniasig si avea o cota de piata de 18,9% ( inclusiv detinerile la AGI Romania si Asirag). Asirom urca austriecilor cota de piata la 33,67%.

Tranzactia s-a realizat in 2007 cand VIG a semnat contractul de cumparare a pachetului majoritar de actiuni al Asirom de la actualul actionar majoritar, Interagro, pentru 46,8 milioane de euro.

Pentru a realiza tranzactia, Ioan Niculae a initiat in 2006, cand controla pachetul majoritar de actiuni, delistarea de pe Rasdaq. Insa, principalii actionari minoritari ai Asirom, fondurile de investitii QVT si Broadhurst, au atacat decizia de delistare in justitie, iar operatiunea a fost suspendata timp de trei ani pana la incheierea procesului.

Pretul de delistare oferit atunci de companie era la jumatate fata de cel de pe bursa, adica numai de 0,3409 lei/actiune. Ulterior, QVT si Broadhurst si-au vandut actiunile si nu au mai fost interesati sa continue procesele.

Odata cu preluarea Asirom, VIG intentiona sa faca o oferta pentru actionarii minoritari, pe care a derulat-o in luna decembrie din 2007 la un pret de 0,7535 lei/unitate. O parte dintre minoritari, care reclamau ca nu au fost anuntati de delistare, nu au dorit insa sa-si vanda actiunile si au ramas captivi. Acestia au infiintat o asociatie denumita Grupul Actionarilor Asirom Puternici impreuna (GAAPI).

La jumatatea anului 2009 procesul prin care fusese contestata delistarea Asirom s-a incheiat, iar compania a fost delistata de pe bursa.

Sub conducerea lui Schneider, Asirom si-a majorat capitalul cu 45,5 milioane lei (circa 13 milioane euro) si a trecut pe profit in 2006, dupa patru ani de pierderi. Compania a inregistrat un volum de prime brute subscrise de 600,6 milioane lei si a platit indemnizatii si despagubiri, pe politele de asigurare subscrise, de 385,5 milioane lei.

In anul 2005, Asirom a avut pierderi de 36 milioane lei (10 milioane euro).

"Asirom nu a avut si nu are probleme din punctul de vedere al marjei de solvabilitate si dispune de rezerve tehnice de 147 milioane euro", spunea Boris Schneider la momentul anuntarii rezultatelor. Valoarea de piata a companiei, aflata pe pozitia a doua in clasamentul companiilor de profil la finele anului 2006, era de 170 milioane de euro, iar capitalizarea de 255,5 milioane de euro.

Dupa acest rezultat pozitiv au urmat insa doi ani de evolutii negative, cand Asirom si-a adancit de peste doua ori pierderile in 2008, pana la 67,65 milioane lei (18,4 mil. euro), iar in 2007 raportase pierderi de 31,8 milioane lei (9,5 mil. euro). In 2009, actionarii au decis sa distribuie profitul net de 4,9 milioane lei (1,1 mil. euro) obtinut, pentru acoperirea pierderilor inregistrate in anii precedenti.

Profitul brut inregistrat de companie la sfarsitul anului trecut a fost de 19,5 milioane de lei (aproximativ 4,6 milioane de euro), iar valoarea primelor brute subscrise a fost de 530,9 milioane de lei, in scadere comparativ cu anul 2009, de la aproximativ 646 de milioane de lei. In aceeasi perioada, Asirom a trecut printr-un amplu proces de reorganizare pentru imbunatatirea situatiei financiare.

In 2010, compania si-a extins reteaua din Bucuresti cu pana la zece sucursale si circa 100 de agenti, intr-un moment in care dispunea de o forta de vanzari de 250 de persoane pentru Capitala.

Schneider isi incheie mandatul in conducerea Asirom intr-un moment in care compania intentioneaza sa-si profitul in 2011, comparativ cu anul precedent si sa recupereze cota de piata detinuta inainte de criza. Astfel, valoarea subscrierilor ar urma sa se majoreze cu 21,5% in acest an, la 645 milioane de lei, dupa ce anul trecut au scazut cu 17,8%, la 530,9 milioane de lei. De asemenea, profitul brut ar ajunge la 39 mlioane de lei.

La sfarsitul anului trecut, asiguratorul ocupa pozitia a cincea in topul celor mai mari companii de profil la nivel de piata in functie de valoarea primelor brute subscrise, dupa Groupama, Omniasig, Allianz-Tiriac si Astra.

Mariana Diaconescu, care ocupa anterior functia de vicepresedinte al asiguratorului controlat de Vienna Insurance Group, a preluat luni postul lui Boris Schneider, dupa plecarea acestuia. Noul director general si fost presedinte al Eximbank a detinut functia de vicepresedinte al Asirom incepand cu anul 2005, acelasi an in care a fost numit si Boris Schneider la conducerea companiei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri