Bancile din Rusia se pregatesc sa faca achizitii in Europa Centrala si de Est, profitand de dificultatile unor institutiii financiare din Vest, in contextul crizei, potrivit cotidianului britanic Financial Times (FT), informeaza Mediafax.
Aceaste planuri au fost modelate dupa strategia de extindere prin achizitii urmarita de banci ca Santander sau Citigroup, a declarat, intr-un interviu, Andrei Kostin, director general al VTB, a doua mare banca din Rusia. "Intentionam sa ne dezvoltam organic, dar cand vom vedea o oportunitate buna vom cumpara. Politica noastra este: intai Rusia, urmata de tarile din Comunitatea Statelor Independente", a spus Kostin.

Chiar daca seful VTB nu considera ca extinderea in Europa de Vest este o idee buna, Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, a analizat tranzactii in Austria, atrasa in principal de subsidiarele din Europa de Est ale institutiilor financiare locale.

Analistii considera ca bancile din Austria sunt printre cele mai slab capitalizate din Europa, iar unele sunt in pericol de a nu trece testele de stres programate pentru luna urmatoare.

Multe din bancile din Europa de Est sunt detinute de grupuri din vestul continentului, afectate de criza financiara, noteaza FT.

Sberbank, care a confirmat in aprilie ca este interesata de Volksbank International, controlata de grupul austriac Volksbank, l-a cooptat, recent, in conducere pe fostul sef al UniCredit, Alessandro Profumo. UniCredit este unul dintre principalii jucatori din Europa de Est.
Profumo studiaza cu atentie oportunitatile pentru Sberbank in Europa de Est, concentrandu-se asupra statelor baltice si Kazahstanului.
Sberbank vrea sa foloseasca Austria pe post de trambulina, potrivit publicatiei britanice.

Pe langa Volksbank, Sberbank a analizat si posibilitatea de a opera o injectie de capital la Raiffeisen Bank International, potrivit unei surse apropiate situatiei. Banca austriaca a afirmat, insa, ca "ar putea respinge" o astfel de tranzactie.

Realizarea unei achizitii de catre Sberbnak ar putea dura, a avertizat Richard Hainsworth, seful RusRating, o agentie independenta de rating din Rusia, axata pe sectorul bancar. "Guvernul ar trebui sa aprobe decizia, iar acesta ar fi un proces birocratic care ar avea nevoie de timp. Dar s-ar putea intampla intr-o zi", a spus Hainsworth.

Sberbank si VTB, ambele controlate de statul rus, admit ca istoria ar crea dificultati politice pentru extinderea in anumite parti din Europa de Est, mai ales in Polonia. Mai multe banci importante din Polonia sunt controlate de grupuri lovite puternic de criza - KBC din Belgia, ING Olanda si Millennium BCP din Portuglia.

Bancile din Europa de Est isi vor reveni puternic in acest an, analistii estimand un avans al creditarii de 15% si o revenire a profitabilitatii la nivelul anterior crizei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri