Grupul Erste Bank a obtinut in primul semestru un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 496,3 milioane euro, in crestere cu 5,2% comparativ cu rezultatul inregistrat la jumatatea anului trecut, pe fondul unor venituri operationale stabile si scaderii costului riscului.
Potrivit Erste Bank, venitul operational stabil si cresterea moderata a cheltuielilor operationale au determinat o scadere a profitului operational, la nivelul de 1,96 miliarde euro, in scadere cu 1,2% fata de 1,99 miliarde euro in primul semestru de anul trecut, informeaza Mediafax.

Venitul operational a insumat in primul semestru 3,89 miliarde euro, fata de 3,88 euro in iunie 2010, in contextul in care cresterea venitului net din dobanzi (+0,2%, la 2,68 milioane euro) si a venitului net din tranzactionare (+3,6%, pana la 248,7 milioane euro) a compensat diminuarea venitului net din taxe si comisioane (-1,0%, la 954,9 milioane euro). In urma majorarii cheltuielilor administrative generale cu 1,5%, de la 1,89 miliarde euro la 1,92 miliarde euro, raportul cost/venit a crescut la 49,5%, de la 48,8%.

Costurile de risc au scazut cu 13,3% de la 1,08 miliarde euro (167 de puncte de baza in raport cu nivelul mediu al imprumuturilor catre clienti) in prima parte din 2010 la 940 milioane euro, respectiv 141 de puncte de baza, in primul semestru din acest an.

Potrivit bancii austriece, calitatea creditelor s-a imbunatatit semnificativ in Republica Ceha, Slovacia si Austria, dar a continuat sa fie sub presiune in statele cu o revenire mai lenta a economiei, precum Ungaria si Romania.

Rata creditelor neperformante raportata la creditele catre clienti a crescut la 7,9% la finele primul semestru din 2011 (31 decembrie 2010 - 7,6%). Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a imbunatatit la 60,6%, de la 60% la sfarsitul anului 2010.

"Volatilitatea pietei legata de criza datoriilor suverane ale Greciei si revenirea macroeconomica in desfasurare din Europa Centrala si de Est au fost trasaturile care au caracterizat mediul de afaceri in al doilea trimestru. In timp ce unele dintre pietele noastre, respectiv Republica Ceha, Slovacia si Austria au evoluat foarte bine, pietele bancare din Ungaria si Romania prezentau inca tendinte de crestere modeste. In ansamblu, rezultatele obtinute in trimestrul al doilea au confirmat capacitatea puternica a Erste Group de a genera capital in pofida poverii taxei bancare, care este extraordinar de mare in comparatie cu nivelul international", a declarat presedintele executiv al Erste Group Bank, Andreas Treichl.

Grupul austriac preconizeaza ca toate pietele Erste Group din Europa Centrala si de Est vor inregistra o crestere economica semnificativa in 2011. In timp ce in Austria, Republica Ceha, Slovacia si Croatia acest lucru se va traduce intr-o crestere a cererii pentru credite si depozite, pietele bancare din Ungaria si Romania vor ramane in urma, confruntandu-se cu probleme specifice.

"In aceste conditii, Erste Group se asteapta sa mentina un profit operational puternic in a doua jumatate a anului 2011, pe fondul marjelor reziliente, accelerarii cresterii creditarii, veniturilor nete solide din comisioane, precum si datorita mentinerii cresterii costurilor sub rata inflatiei. Costurile de risc vor ramane ridicate in Romania si vor creste in Ungaria, dar la nivel de grup se preconizeaza ca vor scadea in al doilea semestru din 2011 comparativ cu prima jumatate a acestui an. In general, profitul operational puternic al Erste Group ar trebui sa conduca in 2011 la continuarea consolidarii capitalului Core Tier 1, ceea ce ii va permite rambursarea capitalului participativ de stat in urma obtinerii aprobarilor legale", se mai spune in comunicat.

Erste Bank controleaza grupul BCR, dupa ce a preluat, in 2006, 61,88% din actiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation. Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la 69,17%, prin preluarea de actiuni detinute de salariatii BCR.

In noiembrie 2009, grupul austriac a interpus in relatia sa de actionar majoritar al BCR doua vehicule cu statut juridic de SRL infiintate in Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH si EGB Ceps Holding GmbH. Societatea din urma detine in prezent 69,4% din actiunile BCR.
O participatie de 30,11% la grupul BCR se afla in proprietatea celor cinci societati de investitii financiare (SIF).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri