La trei ani de la startul oficial al crizei, primele semne privind fuziunile si achizitiile din sistemul bancar romanesc se fac simtite, iar in prezent, pe langa bancile despre care se stie ca sunt de vanzare, precum RBS, mai exista cel putin o institutie de credit pentru care s-a emis un mandat oficial de vanzare, a precizat Andrei Burz-Pinzaru, partener in cadrul Reff si Asociatii.
Primul pas in privinta fuziunilor si achizitiilor pe piata bancara locala a fost facut de catre Bancpost si Alpha Bank. Fuziunea dintre cele doua banci grecesti va crea un grup bancar care va fi plasat pe pozitia a treia in Romania, cu un sold al creditelor de 7 miliarde euro si cu active de 30 miliarde euro.

„Problema cu vanzarea bancilor este data nu doar de creditele performante sau neperformante, ci de creditele asociatilor. Vanzarea bancilor va depinde de cum se asociaza actionarii. In cazul in care vanzarea se faca catre o alta institutie de credit puternica, e de presupus ca actionarii sa continue raportul de creditare, intrucat imprumutul respectiv va fi unul bun. In cazul in care cumparatorii vor fi unii speculativi, se vorbeste de fonduri de private equity care ar fi interesate de achizitii in sistemul bancar, atunci se pune un semn de intrebare in ce masura actionarii vor sa ramana cu creditul asociat respectiv”, a precizat Pinzaru, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.

Acesta a explicat ca in aceasta faza, actionarii au doua variante – fie renunta la o parte sau la intreaga creanta, fie majoreaza pretul de vanzare al bancilor respective.

„Aici vom vedea vanzari in care actionarii se predau pur si simplu si accepta ca vor pierde o parte din creditele cu care au finantat filiala din Romania”, a declarat oficialul casei de avocatura Reff si Asociatii.

Intrebat daca conjuctura actuala din sistemul bancar romanesc impinge institutiile de credit catre fuziuni si achizitii, Panzaru a mentionat ca vanzarea este una dintre putinele optiuni pe care bancile cu probleme le au la dispozitie.

Daca o banca nu are posibilitatea de a atrage fonduri, atunci va iesi din business, pentru ca nu poate sa acorde credite, deci sa-si creasca volumul de imprumuturi noi, iar in acest caz activele scad. In momentul in care nu ai fonduri pentru a da credite noi, acest lucru nu afecteaza neaparat posibilitatea de a atrage noi clienti, ci iti afecteaza si relatia cu cei existenti”, a adaugat Andrei Burz-Pinzaru.

In ultima perioda, ungurii de la OTP Bank s-au aratat interesati de subsidiara de pe plan local a RBS (Royal Bank of Scotland), dar cele doua parti nu s-au inteles asupra pretului, care era prea mare.

Totodata, Volksbank Romania a fost exclusa din pachetul cumparat de banca ruseasca Sberbank, din cauza portofoliului complicat, cu multe credite in franci elvetieni. Grupul austriac Volksbank a anuntat ca subsidiara din Romania va fi repozitionata in urmatorii doi-trei ani, dupa care va fi vanduta. Pe langa cele doua institutii de credit, ungurii de la MKB Romexterra si grecii de la ATE Bank sunt pe picior de plecare din Romania.

Potrivit lui Andrei Burz-Pinzaru, sistemul bancar poate fi impartit in trei categorii.

„Ai partea de jos a clasamentului bancar, cu banci care in momentul de fata au capacitati extrem de limitate de a origina noi credite. Ai o alta parte, in care vorbim de banci semnificativ mari, in care sunt incluse bancile grecesti. Acestea au o presiune pe cerintele de capital si e de presupus ca apetitul pentru creditare nu este nici in cazul lor foarte mare. Pe urma ai segmentul bancilor mari care au potential de creditare”, a afirmat Pinzaru.

Acesta a precizat ca trebuie sa se schimbe ceva in cazul bancilor cu optiuni reduse de creditare, iar referitor la institutiile financiare grecesti, ele au ales calea consolidarii.

In Romania exista 42 de banci, dintre care doar primele 10 au o cota de piata mai mare de 3%. Alte 10 institutii au o cota de piata intre 1% si 3%, in timp ce restul se afla sub nivelul de 1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri