Concurenta tot mai acerba intre banci duce la imbunatatirea continua a ofertelor de credite pentru populatie. Ceea ce nu poate decat sa ne bucure, pentru ca pe zi ce trece ne imprumutam tot mai ieftin, cu sume din ce in ce mai mari, pe perioade tot mai lungi, in conditii mai lejere.

Adica ne apropiem de standardele europene, in ciuda piedicilor puse de BNR. Ultimele noutati pe piata creditelor au venit din partea BCR si ING. La sfarsitul saptamanii trecute, BCR si-a imbunatatit substantial ofertele de credite de nevoi personale si imobiliare in euro si dolari, acestea devenind acum mai atractive decat cele in lei. Tot incepand de saptamana trecuta, ING ofera si credite de nevoi personale garantate cu ipoteca, acesta fiind al doilea produs de creditare al bancii olandeze adresat persoanelor fizice, dupa creditul ipotecar.

Bancile nu asculta de parintele BNR, ci de noi

Parintele bancilor, BNR, este fara indoiala unul dintre cei mai rai parinti din lume. Nevoita sa reduca (in ultimul ceas) inflatia si deficitul comercial, mama BNR e tot mai aspra cu copiii, obligandu-i sa renunte la obiceiurile de acordare a creditelor in valuta. Un lucru de-a dreptul absurd, dupa cum sustine toata lumea.

Ceea ce, fireste, nu e pe placul bancilor, dar nici pe placul nostru, obligati in acest fel sa ne imprumutam mai scump, in moneda nationala.

Din fericire, nu toti copiii sunt obedient

O serie de banci mari au scazut recent dobazile la creditele in valuta si au imbunatatit conditiile de creditare. Printre neascultatori se numara si BCR, copil infiat recent de un tata bogat, conte european. Banca a imbunatatit simtitor, incepand cu 10 februarie, conditiile de acordare a creditelor imobiliare si de nevoi personale in valuta.

In oferta BCR se regasesc doua credite de nevoi personale: Divers Extra BCR (acordat in lei) si Divers Super BCR (acordat in valuta). Pana ieri, creditul in lei era mai avantajos deoarece se acorda pe un termen de 10 ani (fata de 5 ani in cazul valutei) si pentru ca se acorda o suma mai mare: 10.000 euro (echivalent RON) fata de 5.000 euro in cazul creditului in valuta. Incepand cu data de 10 februarie, creditul in valuta, Divers Super BCR, a recuperat avantajul detinut de creditul in lei. Banca a marit atat perioada de acordare a creditului, de la 5 la 10 ani, cat si suma maxima acordata, de la 5.000 euro la 10.000 euro.

Cum sa nu ai nevoi personale din ce in ce mai mari?

Dar asta nu este tot! Inainte o persoana putea avea un credit de nevoi personale fara garantii reale de maxim 10.000 euro, iar pentru o suma mai mare se solicita o ipoteca de rangul I asupra unui imobil. Acum plafonul a fost majorat la 15.000 euro. Astfel, daca doriti sa imprumutati aceasta suma de la BCR fara sa va complicati cu o ipoteca, trebuie sa parcurgeti urmatorii pasi.

1. Contractati un credit de nevoi personale fara garantii reale de 10.000 euro.

2. Contractati un al doilea credit de nevoi personale fara garantii reale de 5.000 euro.

Pentru acest lucru trebuie, bine-nteles, sa aveti un venit net substantial. Ratele cumulate la cele doua credite nu vor depasi 30% din venit.

Acum cateva zile, mai exact pe 31 ianuarie anul curent, BCR a marit si perioada de acordare a creditului de nevoi personale cu garantii reale in valuta, Maxicredit Super BCR, de la 15 la 20 ani.

Credite imobiliare in valuta pe 25 de ani, cu dobanda fixa de 7%

Creditul imobiliar de la BCR se regaseste in doua variante: cea in lei, Camin Extra BCR, si cea in valuta, Camin Super BCR. Incepand de astazi creditului in valuta i s-au adus urmatoarele imbunatatiri: perioada de acordare a crescut de la 20 la 25 ani, iar dobanda a devenit mai avantajoasa.

Daca alegeti creditul imobiliar in euro, puteti opta pentru o dobanda fixa in primul an de 7% sau pentru o dobanda fixa in primii doi ani de 8%, urmand ca apoi sa aveti o dobanda variabila in functie de dobanda de referinta BCR pe termen lung.

Daca doriti un credit Camin Super BCR in dolari, puteti opta fie pentru o dobanda fixa in primul an de 8%, fie pentru o dobanda fixa in primii doi ani de 9%. Pentru restul perioadei de contractare a creditului vi se va percepe o dobanda variabila in functie de dobanda de referinta BCR pe termen lung.

BCR a mai redus incepand de astazi cu un punct procentual dobanzile de la cardul de credit MasterCard (de al 23% la 22%/an), de la cardurile co-brand (de la 22% la 21%) si de la descoperitul de cont (de la 21% la 20%). In acelasi timp insa, comisionul de ridicare numerar de la bancomatele bancii a crescut de la 0,1% la 0,15%.

Comisionul de acordare in cazul creditului Camin Super BCR a ramas de 0,3% pentru cei ce aleg dobanda variabila, dar cei ce aleg noua varianta a dobanzii fixe in primul an sau in primii doi ani vor trebui sa plateasca un comision mai mare, de 1,75%.

Oare nu meritam si noi credite la standarde europene?

Tatal BNR pierde din ce in ce mai mult din autoritate... Cum sa tii in frau copiii in crestere si in competitie continua? Cu toate restrictiile impuse, acestia vor gasi o cale inteligenta de a evita pedepsele nemeritate. Oare nu merita ei sa fie pregatiti pentru copiii cu care vor face cunostinta in 2007? Oare nu meritam si noi un credit la standarde europene? Bine i-ai facut BCR-ule, tine-o tot asa! Suntem alaturi de tine. Oare mai trebuie sa mentionam ca un credit in valuta e mult mai ieftin decat unul in lei? Sau ca, peste cativa ani, oricum vom trece la moneda europeana?

ING ofera acum si credite de nevoi personale, mai ales in lei

Din pacate, nu acelasi lucru putem spune despre ING, o banca ce pare indragostita de leul autohton. De ce oare? Doar pentru faptul ca are drept emblema un leu? Oricum pe noi nu ne intereseaza prea mult. Singurul lucru care conteaza e cat de avantajos ne imprumutam.

Revenind la oferta ING, trebuie sa spunem ca banca a inceput sa ofere populatiei, inca de la inceputul saptamanii trecute, si un credit de nevoi personale garantat cu ipoteca, botezat Credit Forte, al treilea produs de baza al bancii lansat pe piata romaneasca, dupa creditul ipotecar si cardul de debit cu descoperit de cont si depozit.

Puteti obtine acest credit doar daca aduceti drept garantie o ipoteca pe locuinta proprietate personala sau o alta locuinta. Banca va lua in considerare doar 75% din valoarea evaluata a imobilului garantat. In functie de aceasta se va stabili si valoarea maxima a creditului. Cu alte cuvinte, acesta nu poate fi mai mare de 75% din valoarea imobilului.

Perioada de acordare a creditului este de maxim 20 de ani. Imprumutul se acorda atat in lei cat si in Euro, insa doar cei cu venituri in valuta sau indexate in moneda europeana pot obtine creditul in Euro. Pentru a fi protejati de riscul valutar, ne explica un consilier al bancii. Oricum, dobanda este identica, de 9%, atat pentru lei cat si pentru valuta, si se poate modifica o data pe an, in functie de variatiile pietei si de politica bancii.

De exemplu, daca aveti un venit net de 15 milioane de lei, (sunteti clientul ideal, s-a bucurat un alt consilier al bancii) puteti obtine un credit in valoare de 550 milioane lei pe 20 de ani, pentru care veti avea de platit o rata lunara de aproximativ 4,9 milioane lei.

In afara de costurile cu evaluarea imobilului si inscrierea acestuia la un notar, veti mai avea de platit o taxa de intocmire a dosarului de credit, in valoare de 50 de Euro si un comision de acordare a creditului, de 1% din valoarea acestuia.

Pentru obtinerea creditului nu aveti nevoie de avans sau de un girant si puteti aplica impreuna cu o alta persoana a carui venituri sa se ia in considerare pentru a se obtine un imprumut mai mare. Limita minima a creditului este de 20.000 RON iar cea maxima de 300.000 RON sau, in cazul creditelor in Euro, intre 15.000 si 50.000 de euro.

Creditul poate fi utilizat in orice scop, pentru achizitionarea de bunuri si servicii sau pentru investitii imobiliare. Puteti opta, la alegere, si pentru o asigurare de viata, ING fireste.

Pentru mai multe informatii despre acest credit, contacteaza un consilier al bancii de la unul dintre ING-Offices.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri