Criza datoriilor suverane va pastra in memoria colectiva efectele din prezent ale unei datorii publice excesiv de mari, iar pe viitor acest lucru va conduce la un nou tip de politician, cel care nu va mai putea sa minta, este de parere Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.
“Cred ca aceasta criza a datoriilor suverane va crea un public cu memorie in ceea ce priveste datoria publica. Din acest motiv, el va cere un nou tip de politician care, adresandu-se unui electorat cu aceasta memorie, nu va mai putea sa minta sau sa incuraje nemunca”, a explicat Croitoru, la un eveniment organizat de Mediafax.

Acesta a spus ca va exista si o lupta intre generatii, intrucat cei care au drepturi castigate, desi unele in exces, nu vor dori sa le cedeze.

Tinerii sunt cei care de acum inainte vor impune reguli. Politicianul nu va mai putea sa promita ceea ce nu poate face. Astfel, se va crea un nou raport intre sectorul asistat, adica cei care primesc ajutoare si sectorul ocupat. Acesta (sectorul ocupat – n.r.) va exercita o guvernanta adecvata asupra politicienilor pentru a mentine cheltuielile sociale la niveluri sustenabile”, a mentionat Lucian Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR a precizat ca Romania trebuie sa gaseasca un echilibru mai bun in politica fiscal si sa limiteze prin Constitutie datoria publica si nu deficitul bugetar.

“Actuala criza este cel mai bun moment pentru ca Romania sa continue si in politica fiscal reforma inceputa in anii ’70, prin care politica monetara a fost mutate de sub controlul politicienilor”, a adaugat Croitoru.

Solutiile simple pot esua

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca solutiile care par simple, precum scaderea contributiilor sociale sau majorarea cheltuielilor bugetare pentru a avea crestere economica, ar putea esua dupa un timp scurt, iar acest lucru ar limita capacitatea statului de a finaliza proiectele de investitii incepute.

Avem 5% din PIB pentru investitii publice. Extrem de mult. Ministrul de finante spunea ca avem 40.000 de investitii publice neterminate, hai sa le prioritizam. Orice investitie neterminata este o resursa imobilizata. O tara se dezvolta sau isi creste nivelul de trai pe masura ce isi mobilizeaza resursele”, a afirmat Isarescu.

Guvernatorul Bancii Nationale a mai spus ca estimarea de crestere economica pentru anul viitor va fi modificata, in conditiile in care nu se mai poate miza pe aceeasi crestere a exporturilor, ceea ce va conduce la o confuzie in constructia bugetara.

Majoritatea analistilor si-au modificat prognozele privind cresterea economica pentru anul viitor, de la rate de 3,5% - 4% pana la 2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri