Romania ar trebui sa caute si alte piete pentru export pentru a compensa scaderea consumului in tarile dezvoltate partenere si ar putea sa se orienteze spre Est, inclusiv Rusia, considera economistul-sef al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor, potrivit Mediafax.
"Nu cred ca este sanatos pentru o economie, mai ales emergenta, sa fie ancorata din punct de vedere al exporturilor de o singura piata si chiar si de acea piata majoritar. Tocmai fiindca dupa aceea apar discutii de vulnerabilitate. Daca acea piata se contracta, ei vor rezista, sunt mult mai puternici ca noi, dar nu vor mai absorbi ceea ce noi producem si incercam sa le vindem. Astfel, parerea mea este ca ar fi bine ca Romania sa diversifice atat pietele pe care isi trimite exporturile sau produsele pe care le exporta. Noi, in momentul de fata avem doua sau trei produse importante pe care le exportam", a afirmat Libocor la un seminar.

El a aratat ca cel mai bun exemplu este Dacia Renault, care fiind un produs middle level a avut succes in Germania, dar si in Rusia.
"Nu poti sa compari Dacia cu Mercedes, cu Audi, nici cu alte masini performante. Deci, (este -n.r.) un pret accesibil intr-o piata care gusta din contractie si intr-o piata in care populatia era educata, mult mai educata sau mai constienta, care a stiut sa renunte la o parte din obisnuintele pe care le avea pentru a trece prin acea perioada tensionata. Daca se discuta de imposibilitatea penetrarii Dacia in Germania s-a dovedit ca nu-i asa. Mai mult decat atat, Dusterul are un mare succes in Rusia", a spus Libocor.

Totodata, el a mentionat ca piata din Est nu ar trebui ignorata in cautarea unor noi piete de desfacere.

"Intrebarea ar fi de ce Polonia poate sa faca business cu Rusia, de ce Germania poate sa faca business cu piata Rusiei, de ce alte state pot face business cu Rusia, si Romania nu poate. Nu cred ca piata din Est ar trebui ignorata. Dimpotriva, ar trebui mult mai mult exploatata. Sa nu uitam ca este piata cu cele mai mari resurse si este o piata putin sofisticata in care produsele noastre, medii ca si tehnologie inclusa ar avea un mare succes cred, Dusterul fiind un exemplu. Apoi, trebuie sa diversificam produsele, nu putem sa ne bazam mereu pe una, doua, trei produse", a adaugat economistul-sef al BRD-Groupe Societe Generale.

El a dat exemplu Nokia, care si-a retras anul trecut productia din Romania.

Libocor crede ca nu ar fi exclus ca in 2012 intreaga economie sa aiba o dinamica similara celei consemnata anul trecut de agricultura.
"La inceput de an (2011 - n.r) nimeni nu se astepta sa performeze atat de puternic, ba dimpotriva, erau asteptari de performanta sub medie, pentru ca pe final de an sa vina acel boom agricol", a afirmat el.

Economistul BRD estimeaza ca in acest an economia va ramane in zona pozitiva, cu un avans de 2,1%, confirmand procesul de revenire moderata si graduala, cu o dinamica mai accentuata in al doilea semestru.

La nivelul zonei euro, unele tari, precum Spania, Italia si Irlanda, ar putea reintra in recesiune, insa pe media zonei euro nu va fi recesiune, datorita performantei Germaniei, considera Ariel Emirian, deputy chief economist, Emerging Markets Research, in cadrul Societe Generale Paris.

"Cred ca economia Romaniei va fi afectata de recesiunea altor tari in ceea ce priveste exporturile, care vor fi mai mici in acest an decat in ultimii doi ani (...) Romania nu este insa doar expusa acestor factori exogeni, are insa unele elemente cu care se poate «juca», posibilitatea de a atrage fonduri strucutarale va fi cheia de sustinere a cresterii in 2012 si 2013. Este vorba sa atraga 6 miliarde euro anul acesta, alte 6 miliarde euro anul viitor. Intrebarea este, va fi posibil? Nu stiu. Dar pare ca este dorinta pentru aceasta. Daca Romania va reusi asta, cresterea va fi salvata, mai mult sau mai putin, in ciuda volatilitatii in investitiile straine directe sau in exporturi", a afirmat Emirian.
Libocor a mentionat ca Germania si Franta sunt principalii doi parteneri de afaceri ai Romaniei din Uniunea Europeana.

"Daca va fi un impact negativ si poate va fi, va fi unul marginal. Pe de alta parte, probabil ca in cazul investitiilor straine directe vom vedea mai clar un impact negativ. Ne asteptam la 2,8 miliarde euro, dar probabil nu vom atinge tinta”, a adaugat el.

Investitiile straine directe au insumat anul trecut 1,9 miliarde euro, iar relizarile din acest an se vor apropia, probabil, de nivelul inregistrat in 2010, de 2,6 miliarde euro.

Economistul-sef al BRD-Groupe Societe Generale estimeaza ca deficitul de cont curent va crese usor, insa va ramane in intervalul 4%-6% din PIB, probabil chiar in prima jumatate a intervalului.

Estimarile privind inflatia cuprind o cresere de circa 0,5 puncte procentuale fata de nivelul de 3,14% din 2011, datorita revenirii consumului si dereglementarii unor preturi administrate, concomitent cu reducerea deviatiei negative a PIB potential.

"Cel putin gratie faptului ca avem un an electroral cu doua campanii exista probabilitatea ca pentru finalul anului acest indicator (rata inflatiei - n.r.) sa ajunga undeva in jur de 3,6%. De altfel si banca centrala a ajustat in sus inflatia pentru 2012, la 3,2%", a explicat economistul sef al BRD-Groupe Societe Generale.

El crede ca ratele de dobanda vor continua sa scada in acest an cu maximum 0,5 puncte, avand in vedere un scenariu cu IPC la 3,6% si un decalaj negativ persistent al PIB fata de nivelul potential.

"Daca avem o inflatie de chiar 3,6% si o dobanda cheie de 5% am avea o dobanda reala de 1,5%. Daca inflatia ar fi 3,2% si o dobanda cheie de 5% am avea o dobanda reala de 2%. Intre 1,5% - 2,5% este intervalul cu care economia romaneasca, in principiu, functioneaza bine. Dobanda reala de un punct jumatate - doua, pozitiv. Dar, dupa cum se stie, a functionat la fel de bine si cu dobanda reala negativa", a spus Libocor.

El considera ca ar fi momentul ca BNR sa ajusteze rezervele minime obligatorii, cel mai probabil in cazul celor pentru lei, deoarece banca centrala vizeaza stimularea creditarii in moneda nationala.

Totodata, Libocor estimeaza ca rata de schimb leu/euro va ramane pana la finalul acestui an intr-un interval de echilibru, de 4,1 - 4,3 unitati, insa potentialul de apreciere al leului este limitat dincolo de acest interval.

Deficitul fiscal estimat pentru acest an de BRD este de aproape 3% din PIB, fata de tinta de 2,4%, dar sub nivelul de anul trecut, de 4,4%. Potrivit lui Libocor, deficitul poate fi redus mai usor daca se va imbunatati colectarea impozitelor, operatiunea imperios necesara.
"2,4% este o tinta ambitioasa, dar nu vad de ce ar trebui sa fim extraordinari. Ar trebui sa fim doar normali. Nu vad de ce ar trebui sa strangem atat de tare surubul chiar in aceste momente, cand nu putem sa spunem ca am iesit din criza. Am trecut in zona pozitiva, dar inca mai sunt multe lucruri de corectat. 2,4% este o tinta ambitioasa, nu este imposibil de atins, insa din precautie asum un nivel de 3%", a explicat economistul sef al BRD-Groupe Societe Generale.

Datoria publica totala este estimata sa creasca foarte usor, la 40,1% din PIB, de la 39,6% anul trecut, fiind in continuare sub limita stabilita in prin criteriile de la Maastricht. Totusi, Libocor crede ca datoria publica totala ar putea si sa scada in acest an.

"Datoria publica este raportata la PIB, cata vreme dinamica ei se mentine oarecum constanta, iar PIB-ul incepe sa creasca, dintr-o data raportam acelasi stoc la un stoc mai mare. O alta explicatie ar fi efortul mare, dar nu imposibil de facut de a atrage fonduri structurale. Sunt fonduri cheie. Ar trebui sa atragem cat mai mult din ele", a mai spus Libocor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri