Majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata ar reprezenta cel mai mare pericol pentru tinta de inflatie propusa pentru 2007, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Catalin Doica, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor, a precizat ieri ca legea privind modificarea Codului Fiscal va fi inaintata Parlamentului in luna mai. "Exista o probabilitate foarte mare ca unele impozite sa creasca", a declarat recent Leonard Orban, secretar de stat in MIE.

Majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata ar reprezenta cel mai mare pericol pentru tinta de inflatie propusa pentru 2007, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Totul va depinde foarte mult de cat de mare ar putea fi cresterea TVA si de flexibilitatea preturilor. Noi am calculat ca aceasta flexibilitate este undeva la 60%, adica la o eventuala crestere de trei puncte inflatia ar urca cu 2%", a precizat guvernatorul. Executivul elaboreaza un proiect de lege pentru modificarea Codului Fiscal.

Catalin Doica, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor a precizat ieri ca legea va fi inaintata Parlamentului in luna mai. Doica a subliniat ca noul Cod Fiscal va fi publicat in Monitorul Oficial la 1 iulie.
Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat, luni, ca presiunile generate de cresterea consumului, alaturi de o eventuala majorare a accizelor si a preturilor administrate sunt factori de risc in sustinerea procesului de dezinflatie si impun mentinerea unei politici monetare restrictive.
Ministerul Finantelor a elaborat deja un proiect de lege privind majorarea nivelului accizelor la tutun, alcool, energie electrica si gaze, incepand cu luna iulie a acestui an.

Leonard Orban: "Exista o probabilitate foarte mare ca unele impozite sa creasca"

Veniturile bugetare trebuie majorate in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. Sau cel putin asa sustin oficialii europeni si, intr-o anumita masura, autoritatile romane. Cum o reforma a sistemului fiscal este un proiect pe termen lung si in conditiile in care Romania va intra in UE cel mai probabil anul viitor exista o singura metoda de a mari incasarile bugetare, majorarea uneia dintre cele doua taxe importante.

"Mai multi experti ai Comisiei Europene si-au exprimat indoiala ca largirea bazei de impozitare va asigura Romaniei un nivel al incasarilor care sa raspunda nevoilor bugetare pentru 2007 si considera ca trebuie sa majoram fie TVA, fie cota unica", apreciaza Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene.

"Exista o probabilitate foarte mare ca unele impozite sa creasca, altfel nu vom putea face fata provocarilor bugetare din 2007. Imbunatatirea colectarii este un proces de durata, care nu poate aduce rezultate spectaculoase pe termen scurt", a adaugat Orban.

Codul Fiscal, publicat la 1 iulie

"Am discutat deja cu societatile de consultanta despre modificarile aduse in Codul Fiscal privind TVA, iar azi a avut loc ultima discutie referitoare la accize si prima despre impozitele directe", a declarat ieri Catalin Doica. Oficialul a precizat ca, in urma acestor consultari, va fi prezentata forma de proiect cu modificarile incluse, dupa care urmeaza "discutiile efective cu ceilalti parteneri sociali mai putin specializati". "Normele de aplicare a Codului Fiscal sunt gata deja, insa vom avea varianta finala dupa ce operam toate modificarile la proiectul de lege", a spus Doica. Autoritatile intentioneaza sa publice normele de aplicare imediat dupa aparitia Codului Fiscal in Monitorul Oficial.

Isarescu: "Contam pe sprijinul altor componente ale mixului de piata"

Guvernatorul Mugur Isarescu, a declarat luni ca se asteapta de la Guvern sa mentina o anumita restrictivitate in domeniul fiscal si salarial. Isarescu a subliniat ca reformele structurale trebuie sa continue pentru a fi sustinuta traiectoria de dezinflatie. "Contam pe sprijinul altor componente ale mixului de piata" a mai spus Isarescu. Tinta de inflatie pentru 2007 este de 4%.

Tariceanu: "Voi pastra cota unica atat ca nivel, cat si ca sistem"

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, marti, ca intentioneaza sa mentina cota unica de impozitare la actualul nivel pana la sfarsitul mandatului sau de sef al Guvernului. "Voi pastra cota unica atat ca nivel, cat si ca sistem", a precizat Tariceanu.

Cota unica de 16% a fost introdusa la 1 ianuarie 2005, inlocuind nivelul de 25% al impozitului pe profit pentru companii, si un sistem cu cote variind intre 18% si 40%, in functie de valoarea veniturilor, pentru persoanele fizice.

FMI si UE cer majorarea veniturilor bugetare:

Majorarea TVA sau a cotei unice de impozitare raman printre optiunile de crestere a veniturilor bugetare pe care expertii Fondului Monetar International le-au recomandat autoritatilor fiscale din Romania. Alaturi de aceste doua masuri, FMI considera ca autoritatile mai pot avea in vedere extinderea bazei de impozitare, majorarea taxelor administrative si a impozitelor pe proprietate si imbunatatirea administrarii veniturilor.

Expertii FMI sustin ca adoptarea unor masuri de crestere a veniturilor este imperativa, inca din acest an, intrucat reducerea cheltuielilor prevazuta in buget este nesustenabila, iar efectul combinat al majorarilor salariale ar putea duce la un deficit bugetar de 1% din PIB. In 2005 deficitul bugetar este estimat la aproximativ 0,8 din Produsul Intern Brut.

La sfarsitul lunii februarie, comisarul european pentru Afaceri Economice si Financiare, Joaquin Almunia, a declarat, la Bucuresti, ca reducerea impozitelor nu a fost o masura buna. El a apreciat ca Romania va avea dificultati daca nivelul de colectare si cel al taxelor nu vor fi puse in acord cu necesarul de venituri la buget. Almunia a recomandat atunci autoritatilor fiscale sa aiba in vedere cresterea taxelor la un nivel care sa asigure Romaniei un grad mai ridicat de venituri la bugetul de stat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri